Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Altın, bugün açıklanacak olan işsizlik başvurularının artma ihtimalini fiyatlıyor. İşsizlik başvurularındaki artış Fed'in istihdam piyasasındaki hedefine ulaşmasını zorlaştırma olasılığı taşıdığından Fed yetkililerinin tahvil alım programını yavaşlatma planını erteletebilir. Altın tırmanırken diğer kıymetli metaller gümüş ve platin de değer kazanıyor.

Spot altının onsu yüzde 0.6 artışla 1,294.85 dolara çıkmasının ardından Singapur'da yerel saatle 10.12'de 1,292.77 dolardan alıcı buldu. Altın fiyatları dün 17 Temmuz tarihinden beri en düşük seviye olan 1,273.02 dolara gerilemişti. Comex'te işlem gören Aralık teslimli altın vadelileri ise yüzde 0.5 artışla 1,291.40 dolara yükseldi.

Fed'in iki tur parasala genişlemeye gittiği Aralık 2008 - Haziran 2011 döneminde altın yüzde 70 değer kazanmıştı. Fed'in tahvil alım programını bitireceğine dair spekülasyonlar ile kıymetli metal bu yıl yüzde 23 düşüş gösterdi. Fed Bölge başkanlarının parasal genişlemenin bu yılın sonuna doğru azaltılmaya başlanabilceğine dair açıklamalarının ardındansa altın 3 haftanın düşüğüne gerilemişti.

-Fed bölge başkanlarının açıklamaları

Cleveland Fed Başkanı Sandra Pinalto dün yaptığı açıklamada  istihdam piyasasında kaydadeğer bir ilerleme olduğunu belirtti ve ilerlemenin güçlenmeye devam etmesi durumunda programnda azaltmaya gidilmesinin garantileneceği belirtti.

Rekor düzeydeki parasal genişleme programının en büyük destekçilerinden biri olan Chicago Fed Başkanı Charles Evans, istihdam piyasasında iyi bir ilerleme kaydedildiğini belirtmiş ve Eylül ayında merkez bankasının tahvil alımlarını azaltabilecek ortamın oluşacağı sinyallerine dikkat çekmişti.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart ise varlık alımının azaltılması için ekim ayının ihtimal dışı olmadığını söylemişti. Dallas Fed Başkanı Fisher da yaptığı açıklamada merkez bankasının tahvil alımlarını azaltmaya yakın olduğunu belirterek yatırımcıyı teşviklere bel bağlamaması konusunda uyarmıştı.

-İşsizlik başvuruları

Haftalık İşsizlik Başvuruları bir önceki hafta 19,000 düşüşle 5 yıldan fazlasının en düşük seviyesi olan 326,000'e gerilemeşti. 2 Ağustos tarihinde başlayan haftada ise 335,000 işsizlik başvurusu gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Haftalık işsizlik başvuruları ve süregelen işsizlik başvuruları TSİ 15.30'da açıklanacak.