Advertisement

Futbol kulüplerinin yatırımcıları ne şampiyonluklara, ne Avrupa başarılarına, ne de dünya yıldızlarının transferlerine sevinebildi.


Borsa İstanbul'da halka açık, "dört büyükler" olarak tanımlanan Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un sportif şirketleri yılbaşından bu yana yatırımcılarına ortalama yüzde 29 oranında kaybettirdi.


Borsa İstanbul tarafından hesaplanan ve anlık olarak yayımlanan sektör endeksleri içinde 2013 yılında yatırımcısını en fazla üzen sektör Spor Endeksi oldu. 4 Büyük kulübün hisselerinden hesaplanan Spor endeksi yılbaşına göre yüzde 29 oranında değer kaybetti. 4 büyükler arasında yatırımcısına en fazla kaybettiren yüzde 44 ile Trabzonspor olurken, onu sırasıyla yüzde 29 ile Galatasaray ve Fenerbahçe ile yüzde 25'lik kayıpla Beşiktaş izledi.


- Galatasaray kasasını doldurdu ama borsa yatırımcısını üzdü

2012-2013 yılı Süper Lig'i şampiyon olarak bitiren ve UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynayarak UEFA'dan 24,8 milyon avro kazanan Galatasaray, Sneijder ve Drogba gibi taraftarı sevindiren transferlere rağmen borsada yatırımcısına yüzde 29 oranında kaybettirdi.


Analistler, Galatasaray'ın 2012 yılında yaptığı yüzde 400 oranında bedelli sermaye artırımın ardından tekrar bedelli sermaye artırımına gideceği beklentilerinin hisse fiyatının düşüşünde önemli rolü olduğunu belirtiyor. Galatasaray Sportif AŞ'nin toplam piyasa değeri 2012 yılı sonunda 564,6 milyon lirayken bu hafta 399 milyon liraya geriledi.



- Fenerbahçe'nin piyasa değeri 295 milyon lira eridi

Fenerbahçe de 2012-2013 yılında tarihi başarılarına imza atarken, kadrosuna da Galatasaray'ın da peşinde olduğu Alper Potuk ve Bruno Alves gibi yıldızları kattı. Buna rağmen UEFA Tahkim Kurulu süreci ve Avrupa'dan 2 yıl men kararı, sonrasındaki CAS süreci ile Fenerbahçe hisse senetleri yılbaşına göre yüzde 29 oranında değer kaybetti.

Fenerbahçe, mayıs ayında biten sezonda Süper Lig'i ikinci sırada tamamlarken, UEFA Avrupa Ligi'nde tarihinde ilk kez yarı final oynamış ve UEFA'dan 11,2 milyon avro kazanmıştı. Fenerbahçe Futbol AŞ'nin 2012 yılı sonunda 1 milyar 8 milyon lira olan toplam piyasa değeri hisse senedi fiyatlarındaki düşüşle yaklaşık 295 milyon liralık düşüşle 713 milyon liraya geriledi.


- Tolga, Eneramo ve Hutchinson Beşiktaş yatırımcısına yetmedi

Süper Ligi 3. Olarak tamamlayan Beşiktaş önceki yıl Avrupa'ya gidememesinin ardından 2013 yılında UEFA Tahkim Kurulu'ndan 1 yıl Avrupa'dan men kararı çıkması ile yatırımcısını üzdü. Halen Avrupa'dan men kararı ile ilgili olarak CAS süreci devam ederken, Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ hisse senetleri milli kaleci Tolga Zengin, Eneramo ve Hutchinson gibi transferlere rağmen yıl başına göre yüzde 25 oranında değer kaybetti. Beşiktaş Futbol AŞ'nin toplam piyasa değeri de 472,8 milyon liradan 355 milyon liraya geriledi.


- Trabzonspor'un piyasa değeri 150 milyon liranın da altına geriledi

2012-2013 sezonunda Süper Lig'i 9. olarak bitiren ve sportif alanda elde edilen başarısızlığın ardından Trabzonspor Sportif AŞ'nin piyasa değerindeki düşüş rakiplerinkinden çok daha fazla oldu. 2012 yılı sonunda 235,3 milyon liralık toplam piyasa değerine sahip olan Trabzonspor Sportif AŞ'nin hisse senedi fiyatları yüzde 44 oranında değer kaybetti ve piyasa değeri 133 milyon liraya geriledi. Trabzonspor'un gerçekleştirdiği Malouda ve Bosingwa gibi transferler de hisse senedi fiyatlarının toparlanmasını sağlayamadı.

AA