Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:00'te güncellendi)

Yen, Japonya'da ekonominin tahmin edilenden daha az büyümesinin ardından, tüm önemli para birimleri karşısında değer kaybetti. Altın ve gümüş değer kazanırken, ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa hisse senetleri düştü.

Japonya para birimi dolar karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek, New York saati ile 06:44'te, 96.77 seviyesine geldi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi son yedi günde ilk kez yükseldi. Altın yüzde 1 ve gümüş yüzde 2.1 değer kazandı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 düşerken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 geri çekildi. Avrupa'da işlem hacmi, son 100 günün ortalamasının yüzde 32 altındaydı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi son bir ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri son dört günde ilk kez değer kaybetti.

Japonya ekonomisi ikinci çeyrekte, yıllıklandırılmış rakamla, yüzde 2.6 büyüdü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, büyümenin yüzde 3.6 çıkması bekleniyordu. Çin'de gayrımenkul geliştirme şirketleri, hükümetin hisse satışları yoluyla fon sağlayan gayrımenkul şirketleri üzerindeki kısıtlamaları azaltacağı spekülasyonu ile değer kazandı. ABD'de yarın açıklanacak olan Temmuz ayında, yükselişini dördüncü ayına taşıması bekleniyordu. Euro Bölgesi'nde 14 Ağustos'ta açıklanacak verinin, ekonominin 2011'den bu yana ilk kez çeyrek dönemde büyüdüğünü göstermesi öngörülüyor.

Londra'da Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. Döviz stratejisti Lee Hardman, "Yendeki zayıflık ve dolardaki sıçramanın bir karışımı var," dedi ve "Japonya'da büyümenin beklentilerin altında kalması biraz hayalkırıklığı yarattı. Japonya Merkez Bankası'nın, gelecek yılın ilk yarısında, daha agresif bir gevşemeye gidebileceği olasılığı var" değerlendirmesinde bulundu.

Yen euro karşısında yüzde 0.2 değer kaybetti. Bloomberg Doalr Endeksi, ABD para biriminin euro karşısında yüzde 0.3 güçlenmesi ile birlikte, yüzde 0.3 yükseldi.

(14:00'te güncellendi)