Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretimine ilişkin rakamların ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte ilk çeyrekten daha hızlı büyüyeceğini gösterdiğini ifade ederek, yılın ilerleyen bölümünde büyümenin daha da hızlanacağını ve yıl sonunda büyümenin Orta Vadeli Program tahminleri doğrultusunda gerçekleşeceğini belirtti.

Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, haziran ayına ilişkin Sanayi Üretim Endeksi rakamlarını değerlendirdi.

Haziran ayında sanayi üretim endeksinin, beklentileri aşarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 arttığını ifade eden Ergün, takvim etkilerinden arındırılmış endeksin ise yıllık bazda yüzde 4,2 oranında artış gösterdiğini kaydetti. Ergün, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin de bir önceki aya göre yüzde 1,4 yükseldiğine işaret etti.

Sanayi üretiminin piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini vurgulayan Ergün, bu verilerin piyasa beklentilerinin üzerinde olmasına rağmen ana hatlarıyla Bakanlığının beklentileri içinde gerçekleştiğini belirtti. Ergün, Türkiye'nin büyüyeceğini ve büyümenin lokomotifinin de sanayi üretiminin olacağını sürekli dile getirdiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin büyümesi için gerekli ve ölçülü adımların atıldığını, sonuçlarını görmek için sadece biraz sabır gerektiğini biliyoruz. Beklediğimiz sonuçların gelmeye başladığını görüyoruz. Sanayi üretimi, arındırılmamış rakamlarla, bu yılın ikinci çeyreğinde önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,2 artmıştır. Bu rakamlar ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte ilk çeyrekten daha hızlı büyüyeceğini göstermektedir. Önümüzdeki dönemlerde büyüme daha da hızlanacak ve yılsonunda büyüme Orta Vadeli Program tahminleri doğrultusunda gerçekleşecektir. Bunun öncü göstergeleri de gelmeye başlamıştır. Yılın ilk dönemlerinde ciddi bir büyüme sergilemeyen ihracatın da artık atağa geçtiği ve büyümeye iç tüketimle birlikte ciddi bir katkı sağlayacağı anlaşılmaktadır."

- "Sanayicilerimiz artık harekete geçmeye başladı"-

Sanayi üretimi verileri incelendiğinde olumlu göstergelerden birinin de yatırım malları imalatındaki artış olduğunu ifade eden Ergün, bu durumun hem Türkiye'nin beklentilerinin olumluya döndüğünün sinyali hem de önümüzdeki dönemde üretim kapasitesinin artacağının habercisi olduğunu belirtti. Ergün, Türk sanayicisinin dünyadaki kötü gidişattan kendini sıyırdığını ve gelişmiş ekonomilerden gelen olumsuz haberlerin getirdiği atmosferden kurtulduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Sanayicilerimiz artık harekete geçmeye başladı. Biz de sanayicimizin önünü her fırsatta açıyoruz. Özellikle sanayimizi tüm dünyada daha rekabetçi hale getirmek amacıyla teşvik mekanizmalarını devreye aldık. Ayrıca her geçen gün Ar-Ge'ye, inovasyona, tasarıma, girişimciliğe her geçen gün desteğimizi artırıyoruz. Bilimin sanayi ile buluşması ve sanayideki katma değerin artması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biliyoruz ki uzun dönemde Türkiye'nin rekabetçiliği Ar-Ge'den yüksek katma değerden geçmektedir."

Türkiye'nin, sanayicisi, girişimcisi, işgücü ve siyasi ortamıyla birlikte gücünü artırdığını vurgulayan Ergün, ülkenin bu zengin yapısıyla çok büyük fırsatları bünyesinde barındırdığını ifade etti. Ergün, dünyanın Türkiye'ye karşı artan ilgisinin altında da bunun yattığını belirterek, Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli kullanarak önümüzdeki dönemde her alanda daha üst basamaklara hızla tırmanacağını vurguladı.

AA