Advertisement
HABERLER ABONE OL

(15:38'de güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) iki haftanın zirve seviyesi yakınlarında kazanç ve kayıplar arasında dalgalı bir seyir izledi. Goldman Sachs Group Inc. Libya ve Irak'tan gelen petrol arzındaki sıkıntıyı gerekçe göstererek Brent petrole yönelik fiyat beklentisini artırdı.

Petrol vadelileri geçtiğimiz hafta Mısır'da yükselen tansiyonun Ortadoğu petrol arzında risk oluşturabileceği beklentisi üzerine Nisan ayından bu yana en uzun kazanç periyodunu gerçekleştirmişti. Savunma Bakanı Abdelfatah el-Sisi dün yaptığı bir açıklamada ordunun bir hafta süren çatışmaların ardından "şehrin yok olmasına izin vermeyeceği"ni belirtti. Goldman Sachs tarafından yapılan bir açıklamaya göre küresel petrol arzı gözle görülür bir şekilde daraldı. ABD rafineri oranları 9 Ağustos'ta sona eren haftada düşerek üst üste dördüncü haftada geriledi.

Londra'da bulunan VTB Capital analistlerinden Andrey Kryuchenkov, "Brent hâlâ arz aksamaları ve jeopolitik durumlardan destek buluyor. ABD rafinerilerindeki düşüşün devam etmesi de yaz mevsimi talebinin hafiflediğini gösteriyor" yorumunu yaptı.

Eylül vadeli WTI petrolün varil fiyatı 40 sent gerileyerek New York Mercantile Exchange Borsasında Londra saatiyle 12:52'de 107.06 dolardan işlem gördü. Kontrat 16 Ağustos'ta 107.46 puandan kapanarak 1 Ağustos'tan bu yana en yüksek kapanışı gerçekleştirdi. Daha aktif işlem gören Ekim kontratı da 49 sent kayıpla 106.80 dolar oldu. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 9 altında gerçekleşti.

Ekim vadeli Brent petrolün varil fiyatı 8 sent yükselerek Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 110.48 dolara geldi. WTI ile Brent petrol arasındaki fark 3.66 dolar olarak gerçekleşti.

(15:38'de güncellendi)