Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:13'te güncellendi)

Euro, Almanya merkez bankası Bundesbank'ın, Avrupa Merkez Bankası'nın faizlerin bir süre daha düşük tutulacağını söylemesinin, enflasyonu kontrol altına almak gerekmesi durumunda faizlerin yükseltilmesi seçeneğini ortadan kaldırmadığını söylemesi sonrasında yen karşısında iki haftanın zirvesine tırmandı.

Euro, Almanya merkez bankasının aylık ileriye dönük rehberlik raporunda "Daha yüksek bir enflasyon baskısı oluşursa gösterge faiz oranlarında artışa gidilmesi ihtimal dışı değil" denilmesinin ardından diğer 16 büyük para birimi karşısında biri hariç değer kazandı. Yen, Japonya'nın ticaret açığı açıklamasından sonra dolar karşısında düşüşünü ikinci güne taşıdı. Hindistan rupisi ise ülke hisselerindeki düşüş ile rekor düşük seviyeye geriledi.

Frankfurt'ta bulunan Commerzbank AG kıdemli Döviz stratejistlerinden Lutz Karpowitz, "İleriye dönük rehberlik asla faiz oranı artışlarını içermeyi ihmal etmez fakat eğer Bundesbank bülteninde bundan bahsediyorsa, yapılacak çok fazla şey kalmamış demektir. Bu seferki ileriye dönük rehberlik oldukça zayıf ve bu da euroyu destekleyen bir şey" yorumunu yaptı.

Euro yen karşısında yüzde 0.6 sıçrayarak New York saati ile 07:30'da 130.77 yen olurken, erken saatlerde 131.03 yene kadar yükselerek 5 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Euro dolar karşısında, 8 Ağustos'ta 1.34 dolar ile 19 Haziran'dan bu yana en yükseğe tırmanmasının ardından, bugün yüzde 0.1 yükselerek 1.3347 dolardan işlem gördü. Yen dolar karşısında yüzde 0.5 zayıflayarak dolar başına 97.98 yen oldu.

(16:13'te güncellendi)