Gelişen piyasalar endeksi düşüşü hızlandırdı
-
Sermaye çıkışlarının etkisiyle gelişen piyasalar endeksi 3. gününde de düşüş kaydetti (16:53'te güncellendi)
(16:53'te güncellendi)
Endonezya'nın rekor düzeydeki cari açığı ve Tayland'ın ekonomik daralmasının sermaye çıkışlarının hızlanacağı endişelerine neden olması üzerine gelişen piyasa hisseleri son altı haftanın en dik düşüşünü yaşıyor. Endonezya para birimi rupiah 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerilerken, Hindistan rupisi tüm zamanların rekor düşük seviyesinde.
PT Bank Central Asia 8 ayın en sert düşüşünü kaydederek, Endonezya'nın gösterge endeksindeki yüzde 5.6'lık düşüşe öncülük etti. Tayland'ın SET Endeksi, hükümetin 2013 büyüme tahminini indirmesinin ardından bir ayın en düşüğüne geriledi. Akbank TAS son üç haftanın en dik düşüşünü kaydetti. Hindistan para birimi rupi dolar karşısında yüzde 2.5 kadar geriledi ve ülkenin 10 yıl vadeli tahvil faizleri beş yılın en yükseğine ulaştı.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.4 kayıpla Londra saati ile 13:46'da 945.02 puana gerileyerek 3 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. Gelişen piyasalar ETF'lerinden bu yıl 8.4 milyar dolar çıkış olurken, ABD hisseleri ETF'lerine 95 milyar dolarlık giriş oldu. Yatırımcılar parasal genişlemenin ne zaman geri çekileceği yönünde işaretler görmek için 21 Ağustos'ta açıklanacak olan Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) son toplantı tutanaklarını bekliyor.
Londra'da bulunan Amiya Capital LLP gelişen piyasalar stratejistlerinden Michael Wang, "Hindistan, Endonezya ve Türkiye, parasal genişlemenin azaltılması durumunda en çok incinebilecek ülkeler olarak görünüyor. 10 yıl vadeli ABD tahvillerindeki bir artış onlar için olumsuz bir durum" yorumunu yaptı.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki 10 sektör grubunun tamamı düşüş kaydetti. Endeks bu yıl yüzde 10 gerilerken, gelişen piyasa hisselerini ölçen MSCI Dünya Endeksi aynı süreçte yüzde 13 yükseldi.
(16:53'te güncellendi)