Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Borsası'nda 4 yılın en büyük dalgalanmalarına neden olan işlem hatasının ardından bugün tahvil ihraçlarından birini de yanlış fiyatladığını söyleyen Everbright Securities Co.'nun özkaynaklı işlemlerine yasak getirildi.

Devlet kontrolündeki Everbright dün 16 Ağustos'ta 23.4 milyar yuanlık hatalı alım emiri uyguladığını söyledi ve Çin Sermaye Piyasaları Komisyonu, şirketin işlemlerine 3 aylık yasak getirdi ve soruşturma başlattı. Şirket bugün de internet sitesinden yaptığı açıklamasında 10 milyon yuanlık hükümet tahvilleri için yanlış fiyat verdiğini söyledi.

Yasak, azalan kârlar ve şirketin 1.3 milyar dolarlık hisse satışını erteleyen CSRC'nin ilk halka arzına ilişkin başlattığı soruşturma nedeniyle zor durumda olan Everbright'ın işlerini daha da kötü bir hâle getirdi. Şanghay Bileşik Endeksi 16 Ağustos'ta hatalı işlemlerin ardından 2 dakika içinde yüzde 1 kayıptan yüzde 5.6 kazanca sıçradı, ancak daha sonra kazançları sildi.

Everbright Securities için sonuçların çok  büyük olabileceğini belirten China Minzu Securities Co.'nun analistlerinden SOng Jian, "Bu ciddi bir sorun. Aynı zamanda hükümetin risk kontrollerini güçlendirme çabaları kapsamında Çinli aracı kurumların iç risk yönetim sistemlerini temizlemesine de neden olabilir" yorumunda bulundu.

Çin'deki hisseler 16 Ağustos'ta Everbright Securities CO.'nun Şanghay Bileşik Endeksi'nde yüzde 6'lık dalgalanmaya ve işlem hacimlerinde yüzde 53 artışa neden olan işlem hatası üzerine sert düşüş kaydetti.