Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz çeyrekte üst üste 6 çeyrek süren resesyonun sonuna gelen Euro Bölgesi ekonomisinde ve ihracatında toparlanma son zamanlarda bankaların kriz dönemi kredilerini geri ödemesiyle beraber euronun güçlenmesi üzerine tehlikeye girdi.

Bloomberg tarafından toplanan verilere göre ticari bankaları Mayıs ayının başından bu yana 57 milyar dolar değerinde kredi geri ödemesi yaptı. Böylece Avrupa Merkez Bankası'nın bilançosu 2.4 trilyon euroya (3.2 trilyon dolar) gerilerken, Fed'in bilançosu 3.6 trilyon dolara çıktı.

İki bankanın bilançoları arasındaki 400 milyar dolarlık fark AMB'nin kurulduğu yıl olan 1998'den bu yana en yüksek rakam olarak gerçekleşirken, mali sistemde de dolarla karşılaştırıldığında daha fazla euronun bulunduğuna işaret ediyor. AMB Başkanı Mario Draghi tahvil alımı ve ekonomik toparlanma için euro basmaktan uzak dururken, Fed'in politikasının tersini izledi.

Merk Investments LLC Döviz portföy yöneticisi Axel Merk, "AMB bilançosunu biraz daha az kontrol altında tutuyor ki bu bilanço diğer merkez bankalarıyla karşılaştırıldığında daralıyor. Herkes gibi AMB de para biriminin çok güçlenmemesini ve böylece daha fazla ihracat yapabilmeyi ister. Fakat euronun kaderinde yükselmek var" ifadelerini kullandı.