Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan'ın hisse senedi piyasalarındaki 2 yılın en sert düşüşü, artan tahvil faizleri ve rupideki beklenmedik düşüş, yetkililere sermaye çıkışlarını kontrol altına alacak ve zor durumdaki ekonomiyi canlandıracak yeni önlemler almaları yönünde baskı yapıyor.

S&P BSE Sensex Endeksi Mumbay saati ile 9:43'te yüzde 0.8 düşerek, 16 Ağustos'ta kaydettiği yüzde 4'lük kaybı genişletti. Rupi ise dolar karşısında 62.46 seviyesinden tüm zamanların en düşüğünü kaydetti. Hindistan'ın Mayıs 2023 vadeli devlet tahvillerinin getirisi 8 baz puan artarak yüzde 8.98'e çıktı ve 2008'den bu yana 10 yıllık tahvillerde görülen en yüksek faize işaret etti.

Piyasadaki sert düşüş, çıkışları kontrol altına almak için aylardır kullanılan, yüksek faizlerden altın ithalatları kısıtlamaları gibi değişik önlemlerin başarısızlığına işaret ediyor. Son 10 yılın en düşük büyümesi Asya'nın 3. büyük ekonomisini, Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı spekülasyonuyla artan gelişen piyasalardaki fon çıkışlarına karşı kırılgan hâle getirirken, yabancılar Temmuz'da 3 milyar dolarlık Hint hissesi ve tahvili sattı.

Piyasanın politika yapıcıların hamlelerinin etkinliğini ve opsiyonları sorguladığını belirten Standard Chartered Plc'nin stratejistlerinden Priyanka Kishore, "İlk başta hükümet büyük bir planı olduğunu söyledi. Piyasa da bunu bekledi, ancak sonuç itibariyle alınan önlemler hayal kırıklığına uğrattı" dedi.

Hint rupisi, dolar karşısında son 2 yılda yüzde 26 değer kaybetti. Rupideki sert düşüş, hükümetin yabancı rezervlerin azaltmasıyla IMF'den yardım almak zorunda kaldığı 1990'lardaki krizin anılarını geri getirdi.