Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bundesbank, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), borçlama maliyetlerini düşük tutma taahhüdüne karşın, enflasyon baskılarının artması durumunda, politika faizini yükseltebileceğini kaydetti.

Almanya merkez bankası Bundesbank, bugün açıkladığı aylık raporunda, "AMB'nin taahhüdü mecburiyet yaratan bir açıklama değil ve para politikası duruşunda bir değişimi temsil etmiyor," dedi ve "İleriye dönük rehberlik, eğer daha büyük çaplı enflasyon baskısı ortaya çıkarsa, gösterge faizdeki artışı gözardı etmez" değerlendirmesinde bulundu.

AMB Başkanı Mario Draghi, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, ilk kez, AMB'nin politika faizini uzunca bir süre mevcut seviyelerde ya da daha aşağıda tutacağını kaydetti. Draghi, gösterge faizinin Mayıs ayında yüzde 0.5 ile rekor seviyeye düşürülmesinin ardından, politikanın yakın bir zamanda sıkılaştırılmayacağı konusunda piyasaya güven vermek için, bu açıklamayı bu ay tekrarladı.

Bundesbank, "Bu açıklamanın, fiyat istikrarını sağlama yükümlülüğünün değişmememesine bağlı olarak, koşullu olduğu kesin," açıklamasında bulundu ve "Bu nedenle, euro sistemi'nin ileriye dönük rehberliği, gösterge faizin gelecekteki yönü konusunda koşulsuz bir taahhüdü temsil etmiyor" değerlendirmesinde bulundu.