Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin Büyük Buhran'dan bugüne geçirdiği en büyük mali krizin başlarında göreve gelen başkan Barack Obama, krizden toparlanmak için uyguladığı planın bir kriz daha yaratmamasını garantilemek için elinden geleni yapıyor.

Obama bu ay gerçekleştirdiği beş konuşmanın dördünde "yapay balonları" göz ardı etmenin önemine değinirken, ABD ekonomisi yıllık yüzde 1.7 oranında büyüme oranına ulaştı fakat istihdam ve fabrika üretimi resesyon öncesi dönemlerin hâlâ altında.

ABD Başkanı 10 Ağustos'ta gerçekleştirdiği bir konuşmasında "Bu içinde bulunduğumuz krize bizi sokan 'önce hüplet sonra gümlet' mentalitesinden vazgeçmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Obama'nın bu uyarıları 2008 krizine yol veren spekülasyon kaynaklı varlık değerlerindeki artışın ve gelir adaletsizliğinin üstesinden gelebilecek derslerin unutulmasını engellemek amacıyla yaptığı söyleniyor.

Bank of England'ın eski para politikası komitesi üyesi Adam Posen, "Açıkça görülüyor ki bu hem Fed hem de hükümette gittikçe büyüyen bir endişe" yorumunu yaptı.


Ekonomistler yetersiz büyüme konusunda endişe duymalarına rağmen, ihtiyatlı olmak için de bazı nedenler bulunuyor. Düşük borçlanma maliyetlerinden dolayı yatırımcıların hisse almak için kullandıkları borç para oranı geçtiğimiz yılın 3'te birine yakın bir seviyede iken, konut fiyatları Las Vegas ve Phoenix gibi yerlerde yükselmeye devam ediyor.

Öte yandan ABD hisseleri de rekor zirvelerin yakınlarında dolaşırken, Standard & Poor's 500 Endeksi bu yıl yüzde 16 yükseldi.