Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü cuma günü kapanışına göre 1.892,72 puanlık düşüşle 72.382,71 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 2,55 oranında değer kaybederken, toplam işlem hacmi 1,9 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi, BDDK tarafından yayımlanan yönetmelik taslaklarındaki kararların bankaların karlılığını olumsuz etkileyeceği endişeleri ve artan faizlerin yarattığı satış baskısıyla yüzde 3,48 oranında düşüş kaydederken, holding endeksinin kaybı da yüzde 3,15 oldu.

Güne BDDK'nin yayımladığı yönetmelik taslakları nedeniyle satıcılı başlayan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksinin düşüşü ikinci seansta küresel piyasalara paralel olarak ivme kazandı. Endeks, küresel hisse senedi piyasalarındaki satıcılı seyir ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer kayıplarının etkisiyle ikinci seansta analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 72.000 - 72.500 aralığına kadar gerilerken, bazı banka hisselerinde kayıpların yüzde 5'e yaklaştığı görüldü.

Analistler, Döviz piyasasında volatilitenin artması ve faizlerdeki yükseliş eğiliminin hisse senedi piyasalarını negatif etkilemeye devam ettiğini belirtiyor. Uluslararası piyasalarda doların diğer para birimler karşısında yükselişe geçmesiyle yurt içinde dolar 1,95 lirayı aşarken, döviz sepeti de tarihi zirvesi olan 2,2820'yi gördü. Yarın yurt içinde Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarının takip edileceğini ifade eden analistler, küresel piyasalarda özellikle döviz piyasasında artan volatilitenin de genel yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. AA Finans Beklenti Anketi'ne göre ekonomistler, PPK'nın faizlerde bir değişiklik yapmayacağını öngörüyor.

AA