Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cari açık endişelerinin tırmandığı gelişen piyasalardan Endonezya Borsası da etkilendi. Dördüncü gününde de düşüş kaydeden Endonezya Borsası, 3 ay önceki rekor yükseğinin yüzde 20 altına işaret etti.

Jakarta Bileşik Endeksi işlem hacminin 30 günlük ortalamanın yüzde 43 üzerine çıkmasıyla, yüzde 2.7 düşerek 4,197.09 puana geriledi ve 4 günde kaydettiği yüzde 11'i bulan kayıplarını genişletti. Endeks 20 Mayıs'taki rekor yükseği 5,214.98 puandan sert düşerek gün içinde 4,167.59 puana kadar geriledi. PT Bank Mandiri'nin yüzde 3.9 değer kaybederek Temmuz 2012'den bu yana en düşüğüne gerilemesiyle finansal hisseler düşüşe öncülük etti.

Rekor düzeydeki cari açığın Endonezya rupisini 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriletmesi ve merkez bankasının 4 yılın en hızlı enflasyonunu kontrol altına almak için para politikasını daha fazla sıkılaştıracağı endişelerine neden olması üzerine Endonezya hisseleri bu çeyrekte dünya genelinde en hızlı düşüş kaydeden hisseler olarak öne çıktı. Jakarta endeksi dün bu yılki kazançları silerek, 12 aylık tahmini kârının 13 katından işlem gördü ve Haziran 2012'den bu yana en düşük değerlemesini kaydetti.

Ayı piyasası bölgesinde olunduğunu söyleyen PT Mandiri Manajement Investasi'nin yatırım genel müdürü Priyo Santoso, son günlerde defansif bir strateji izlediklerini belirtti.

Endonezya borsaları dün merkez bankası verilerinin ülkenin cari açığının 2.çeyrekte 5.8 milyar dolardan 9.8 milyar dolara tırmanarak rekor kırdığını açıklamasının ardından sert satış gördü.
Ülke ekonomisi 2. çeyrekte 2010'dan bu yana ilk kez yüzde 6'nın altında büyüdü.