Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar bu hafta Fed'in teşviklerine ilişkin planları konusunda yeni sinyaller beklerken Hazine tahvillerinin getirisinin 2 yılın zirvesine tırmanması ve enerji hisselerinin değer kaybetmesiyle New York Borsası düştü. Standard&Poor's 500 Endeksi bu yıl ilk kez 4 gün üst üste geriledi.

Apache Corp. yüzde 4.6 değer kaybıyla enerji hisselerinin S&P 500 Endeksi'nde en sert düşüşü kaydeden grup olmasına öncülük etti. Exxon Mobil Corp. 19 gün içinde 18. kez geriledi. Intel Corp., Piper Jaffray Cos.'un hisselerin notunu yükseltmesinin ardından yüzde 1.7 değerlendi. Edward Group Ltd. da Atlas Copco AB'nin şirketi 1.2 milyar dolara satın almakta anlaşmasının ardından yüzde 18 primlendi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.6 kayıpla 1i646.06 puana gerileyerek 8 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. Dow Jones Endeksi yüzde 0.5 düşüşle 15,010.74 puana indi. Amerikan borsalarında 5.3 milyar hissenin el değiştirmesiyle işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 16 altında kaldı. ABD'nin 10 yıllık gösterge faizi yüzde 2.88'e tırmandı.

Yaz dönemi, bilanço sezonunun sonlanması ve Fed'den henüz bir açıklama gelmiş olmamasına dikkat çekerek katalizin çok fazla olmadığı ölü bir bölgede olunmaya devam edildiğinin altını çizen Raymond James&Associates'in baş yatırım stratejisti Jeff Saut, uzun vadede yükseliş beklediğini belirtti.

Ekonominin toparlanmasıyla Fed'in tahvil alım programını azaltacağı spekülasyonu üzerine S&P 500 Endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 2.1 düşerken, Dow Jones Endeksi de yüzde 2.2 ile 14 ayın en büyük haftalık düşüşünü kaydetti.

Fed Açık Piyasa Komitesi 21 Ağustos'ta 30-31 Temmuz tarihindeki toplantısının tutanaklarını açıklayacak ve analistler bu tutanaklarda merkez bankasının aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarının azaltılmasına yönelik sinyaller görmeye çalışacak. Bloomberg'in 9-13 Ağustos tarihli anketine katılan ekonomistlerin yüzde 65'i, yetkililerin 17-18 Eylül'de alımları azaltmaya başlayacağını söyledi.