Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:45'te güncellendi)

Hisse senetleri, Fed'in gelecek ay varlık alımlarını azaltmaya başlayacağına ilişkin endişelerle son beş haftanın en düşük seviyesine inerken, petrol emtia grubundaki düşüşlere öncülük etti. Hindistan rupee'sinden Endonezya rupiah'ına, para birimleri, gelişen piyasalar exchange traded fonlarından (ETF) bu seneki 8.4 milyar dolarlık çekilişle kendini gösteren fon çıkışlarının arttığı bir ortamda değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri yükseldi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 07:26'da yüzde 0.5 düşerek 368.97 puana indi ve 11 Temmuz'dan bu yana güniçi en düşük seviyesini gördü. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9 geriledi ve işlem hacmi son 30 günün ortalamasının yüzde 26 üzerindeydi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı ve yüzde 0.2 yükseldi. ABD Hazine tahvilleri değer kazandı ve bu hareket sonucu, 10 yıllıkların faizi iki yılın zirvesinden düştü. Petrol yüzde 0.6 değer kaybetti. Endonezya para birimi rupiah dolar karşısında yüzde 1.9 düşerek Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Yatırımcılar bu yıl, gelişen piyasa exchange traded fonlarından (ETF) 8.4 milyar dolar çekti ve bu satış dalgası, Hindistan para birimi rupeeyi rekor düşük seviyeye indirirken, Endonezya hisse sentleri, üç ay önce gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 19 geriledi. Hindistan'dan Endonezya'ya, ekonomilerin zayıflaması, yarın Temmuz ayı toplantı tutanaklarını açıklayacak olan Fed'in Eylül ayında varlık alımlarını azaltacağından dolayı zaten endişeli olan piyasalarda kötümserliği daha da artırıyor.

AMP Capital Investors Ltd. dinamik varlık tahsisi müdürü Nader Naeimi, "ABD tarihinin en büyük parasal teşviğini azaltacak ve bu durum piyasaları tedirgin ediyor," dedi ve "Önümüzdeki birka ayda, ABD tahvil faizleri yatışana kadar, çalkantılı işlemler göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, 18 Ağustos'taki değerlendirmesinde, "Daha fazla varlık alımlarından kaynaklanan faydalar muhtemelen gözardı edilebilecek oranda olacak" dedi.

(14:45'te güncellendi)