Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon hisseleri, ham petrolün değer kaybetmesiyle enerji ve maden hisseleri endeksinin 3 haftanın en büyük düşüşünü kaydetmesiyle geriledi ve Topix Endeksi dünkü kazançlarını sildi.

Petrol ve doğalgaz üreticisi Inpex Corp. yüzde 3.6 değer kaybederek, kaynak şirketleri göstergesine 29 Temmuz'dan bu yana en sert düşüşünü kaydettirdi. Gelir bakımından en büyük yabancı pazar kaynağı olarak Endonezya'yı gören Daihatsu, güneydoğu Asya ülkesinin cari açığının geçtiğimiz çeyrekte rekora genişlemesinin ardından yüzde 4.2 düştü. Kansai Electric Power Co., Mitsubishi UFJ Morgan Stanlet Securities Co.'nun yatırım notunu yükseltmesinin ardından Nikkei 225 Endeksi'ndeki en büyük sıçramayı yaptı.

Topix Endeksi yüzde 1 kayıpla 1,137.37 puana geriledi ve endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 29 altında kaldı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.4 düşüşle 13,566.30 puana indi. Japon hisseleri dün Bloomberg'in izlediği 24 gelişmiş piyasa arasında yükseliş  kaydeden 5'inden biriydi.

Risksiz bir ortamda Japonya'nın da izole edilemeyeceğini belirten AMP Capital Investors Ltd.'ın dinamik varlık dağıtımı müdürü Nader Naeimi, Japonya'nın zayıf yen yardımıyla diğerlerini geride bırakabileceğini söyledi.

Japon hisseleri, Japonya Merkez Bankası'nın rekor teşvik uygulayacağı ve Başbakan Shinzo Abe'nin ekonomik reformlarının büyümeyi destekleyeceği iyimserliğiyle 2013'te gelişmiş piyasalar arasında kazançlara öncülük etti. Yen bu yıl dolar karşısında yüzde 11 değer kaybetti. Topix Endeksi dün 22 Mayıs'ta kaydettiği 2008'den bu yanaki en yüksek kapanışından yüzde 10 düşüş kaydetti.