Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:59'da güncellendi)

Altın, zayıflayan dolar ile alternatif yatırım olarak görülen değerli metallere olan talebin artması ile son beş seansta dördüncü kez yükseldi.

10 büyük para birimini içeren Bloomberg Dolar Endeksi, yüzde 0.4 kadar düşerek son üç seansta ilk defa geriledi. Dolar bu yıl içerisinde dün itibarıyla yüzde 3.7 ralli yaparken, aynı süreçte altın yüzde 19 geriledi. Yatırımcılar teşviklerin ne zaman azaltılacağına dair işaretler görmek için Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) yarın açıklanacak olan Temmuz ayı toplantısının tutanaklarını bekliyorlar.

Chicago'da bulunan R.J.O'Brien & Associates kıdemli emtia brokerlarından Phil Streible, "Dolar altın piyasasını destekliyor. Herkes Fed'den yarın net bir işaret görmeyi umuyor" yorumunu yaptı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek New York saati ile 09:47'de ons başına 1,370 dolar olurken, erken saatlerde kaydedilen yüzde 1'e varan kayıpları sildi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 4.5 yükselerek 12 Temmuz'dan bu yana en büyük sıçramayı gerçekleştirdi.

Altın, bazı yatırımcıların güvenini kaybetmesi ile 1997'den bu yana en büyük yıllık düşüşe hazırlanıyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 65'ine göre ise Fed önümüzdeki ay 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alımlarını azaltacak.

Altın Aralık 2008 sonu ile Haziran 2011 arasında Fed'in ekonomiyi desteklemek adına 2 trilyon dolarlık tahvil alımı yapması ile yüzde 70 sıçradı.

Aralık vadeli gümüş kontratları ise Comex'te, yüzde 0.2 gerileyerek ons başına 23.165 dolara düşerken, dün 23.64 dolar ile üç ayın zirvesine ulaşmıştı.

(20:59'da güncellendi)