Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:24'te güncellendi)

Avrupa hisseleri Federal Reserve tarafından varlık alımında azaltmaların önümüzdeki ay başlayabileceği söylentileri üzerine Asya hisselerini takip ederek düşüşünü 2. güne taşıdı.

BHP Billiton Ltd. yıl bütünü net gelirinin beklentilerin altında kaldığını açıklaması üzerine yüzde 1.7 geriledi. Glencore Xstrata Plc yüzde 1.6 gerilerken, dünyanın en büyük çikolata şirketi Lindt & Spruengli AG Kasım 2007'den bu yana en yükseğe çıktı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8 kayıp yaşayarak 302.25 puan ile günü 31 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeden kapattı. Endeks bu yıl Fed Başkanı Ben S. Bernanke tarafından ekonominin gelişim göstermeye devam etmesi halinde merkez bankasının teşvikleri kısabileceğini açıkladığı 22 Mayıs'tan bu yana yüzde 2.7 düştü.

Londra'da bulunan Coutts & Co. şef küresel hisse stratejisti James Butterfill, "Piyasalar kesinlikle daha da gergin ve bu durum Fed'in azaltma endişelerinin dışa vurumu gibi duruyor. Fed toplantı tutanakları yarın açıklanacak. Olasılıklar Eylül veya Aralık'ta azaltma olacağı şeklinde gidip geliyor fakat zamanlama bizim görüşümüze göre hâlâ belirsiz" ifadelerini kullandı.

Yatırımcılar yarın açıklanacak olan Fed'in 30-31 Temmuz tarihli toplantısının tutanaklarını değerlendirerek 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarının ne zaman azaltılacağına dair işaretler arayacaklar. Tutanaklar ayrıca enflasyonun Fed hedefi olan yüzde 2'nin aşağısında seyretmeye devam etmesi halinde oluşabilecek risklere de değinebilir.

(19:24'te güncellendi)