Sermaye ABD'ye geri dönüyor
Asya genelinde ekonomilerin zayıflaması ve yatırımcıların milyarlarca doları çekmesiyle Asya dünyanın "büyüme motoru" olma statüsünü kaybetmeye başlıyor
Asya ekonomilerinin zayıflaması ve yatırımcıların bölgeden milyarlarca doları çekmesiyle Asya dünyanın büyüme motoru olma özelliğini kaybediyor.
Hint rupisi dün rekor düşüğe gerilerken, Tayland resesyona girdi ve Endonezya'nın en büyük cari açığı rupiyi 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriletti. Çinli bankaların kötü kredileri artıyor ve ekonomistler Malezya'nın bu hafta 2. çeyrekte ikinci kez yüzde 5 altında büyüme açıklayacağını tahmin ediyor.
Likiditenin sıkılaşması ve Çin'deki yavaşlamanın emtia ve mal talebini düşürmesinin gelişen piyasa hisselerinde satışlara neden olmasıyla Asya üzerinde bulutlar oluşuyor ve fon akışının yönünü Asya'dan toparlanmanın ilk safhalarındaki ABD ve Avrupa'ya kaydırıyor. ABD'nin parasal teşvikleri azaltacağı beklentisinin gelişmekte olan ülkelerdeki varlık talebini azaltmasıyla düşüşe geçen para birimlerini destekleyemeye çalışan Brezilya ve Endonezya gibi gelişen piyasalar 2013'te borçlanma maliyetlerini yükseltti.
Fırtına merkezinin Avrupa'nın üzerinde 2 yıl önce, ABD'nin de 4 yıl önce belirmesinin ardından şğimdi de gelişen piyasaların üzerinde olduğunu söyleyen SLJ Macro Partners LLP'nin hedge fonunun eş kurucusu STephen Jen, bunun Asya için ciddi olabileceğini söyledi.
Amerikan hisselerinin ETF'lerine bu yıl 95 milyar dolarlık giriş olurken, gelişmekte olan ülke ETF'lerinden 8.4 milyar dolarlık çıkış oldu. ABD ekonomisindeki güçlenme sinyalleri, Fed'in aylık tahvil alımlarını önümüzdeki aydan itibaren azaltmaya başlayabileceğini gösteriyor.