Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

En büyük 20 gelişen piyasa para birimi, gelişmekte olan dünyada tırmanan çalkantıların etkisiyle Hint rupisinin öncülüğünde Pazartesi günü dolar karşısında sert düşüş kaydetti.

Rupi pazartesi günü hükümetin ekonomi yönetimine ilişkin derinleşen endişelerin etkisiyle yeni düşüğünü kaydedetti. Amerikan doları karşısındaa yüzde 2.4 zayıflayarak 63.2 seviyesine gerileyen rupi, bu yılki kayıplarını yüzde 12'ye genişletti.

Hindistan'ın pazartesi günkü hamleleri gelişen piyasalardan gelen iç karartırıcı haberlerin eşliğinde gelerek, Fed'in parasal teşviklerini sonlandırma planının gelişmekte olan dünyadaki hisse, tahvil ve para birimlerini nasıl etkilediğini ortaya koydu.

Çin'in büyük oranda kontrol edilen yuanı son 6 ayda dolardaki yükselişe karşı koyabilen tek gelişen piyasa parası oldu.

Fed'in tahvil alımlarını azaltma planına ilişkin korkular, birçok ülkede yavaşlayan ekonomik büyüme ve bozulan mali temeller ile birleşerek arttı. Yatırımcılar özellikle geçici yatırımcıların fon akışıyla artan cari açığa sahip ülkeler konusunda endişeleniyor.

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Stone Harbor Investment Partners'ın tahvil fonu yöneticilerinden Angus Halkett, "Piyasa parayı koyacağı yer konusunda giderek daha seçici davranıyor ve bu durum bazı ülkeleri zorluyor" dedi.