Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugünkü toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,5 ve gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 3,5  düzeylerinde sabit tutarken, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 7,25’ten yüzde 7,75’e yükseltti.

Merkez Bankası, ayrıca,  açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 6,75 düzeyinde sabit tuttu.

Bunun yanında, Merkez Bankası, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 0 düzeyinde, borç verme faiz oranını da yüzde 10,25 düzeyinde sabit tuttu.

-Cari işlemler açığında kademeli iyileşme sürüyor-

Merkez Bankası, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini gösterdiğini ve yurt içi nihai talepte ve ihracatta ılımlı bir büyüme gözlendiğini kaydederek, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığında gözlenen kademeli iyileşmenin sürdüğünü belirtti. Banka, mevcut politika çerçevesinin, alınan makroihtiyati önlemlerin de desteğiyle cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemeye devam edeceğini vurguladı.

-Kredi büyümesi daha makul düzeylere gelecek-

Mayıs ayından bu yana küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında gözlenen zayıflamanın sürdüğünü kaydeden Merkez Bankası, PPK'nın böyle bir konjonktürde daha temkinli bir para politikası duruşunun da katkısıyla kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceği değerlendirmesinde bulunduğunu belirtti.

-Gerektiğinde ek sıkılaştırılmaya gidilecek-

Banka, açıklamasında, "Ağustos ayından itibaren enflasyonda öngörülen düşüşün başlaması beklenmektedir. Ancak hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyon göstergelerinin fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamak amacıyla Kurul, para politikasındaki temkinli duruşun güçlendirilmesine karar vermiştir. Enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşu korunacak, gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir. Ek parasal sıkılaştırmanın etkinliğini artırmak amacıyla borç verme faiz oranı yüzde 7,25’ten yüzde 7,75’e yükseltilmiştir." vurgulamasını yaptı.

-Türk Lirası likidite kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılacak-

Küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle Türk lirası likidite politikasının esnekliğinin korunmasının önemli olduğunun değerlendirildiğini ifade eden Merkez Bankası, bu doğrultuda, fiyat istikrarını ve finansal istikrarı etkileyen gelişmelerin yakından takip edilerek Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamaların yapılacağını belirtti.