Uluslararası yatırım girişi 663 milyon dolar
-
Haziran ayında ülkeye 663 milyon dolar uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti
Haziran ayında 663 milyon dolar, ilk 6 ayında ise net 4 milyar 940 milyon dolar uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti.
Ekonomi Bakanlığı, Haziran ayına ilişkin Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri bültenini yayımladı.
Buna göre, 2013 yılı haziran ayında 663 milyon dolar uluslararası doğrudan yatırım girişi (fiili giriş/net) gerçekleşti.
Uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki yeni veya mevcut şirketleri ile iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi, haziran ayında 705 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. 705 milyon dolar olan nakit sermaye girişinin 611 milyon dolarlık bölümü AB, 64 milyon dolarlık bölümü Asya ülkeleri kaynaklı oldu.
Bu yılın ocak-haziran döneminde net doğrudan uluslararası yatırım girişi (fiili giriş), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,6 azalarak 8 milyar 181 milyon dolardan 4 milyar 940 milyon dolara geriledi. Uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi yılın ilk altı ayında toplam 3 milyar 937 milyon dolara ulaştı. Söz konusu uluslararası doğrudan yatırım girişinin 1 milyar 473 milyon doları mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründen, nakit sermaye girişinin yüzde 60,8'i ise AB ülkelerinden kaynaklandı.
- Uluslararası sermayeli şirketler
Haziran ayında 46 uluslararası sermayeli şirket kurulurken, 4 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.
Bu yılın haziran ayı sonu itibariyle 579 uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulurken, 57 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki oldu.
Ocak-haziran döneminde 636 uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü. Kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 64 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 27'si toptan ve perakende ticaret sektöründe yer alırken, imalat sanayi sektöründe 9, ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektöründe ise 8 şirket faaliyet gösterdi. Bu şirketlerin 257'sini AB ülkeleri, 199'unu Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 64'ünü ise diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketler oluşturdu.
- Türkiye'deki uluslararası sermayeli şirketler
Haziran ayı sonu itibariyle 28 bin 497 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu. 5 bin 982 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Toplam 34 bin 479 uluslararası sermayeli şirket Türkiye'de faaliyette bulunuyor. Bu şirketlerin, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ve imalat sanayi sektörlerinde faaliyette bulundukları görülüyor. İmalat sanayisinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, bunu gıda ürünleri, içecek ve tütün imalatı ve tekstil ürünleri imalatı izliyor.
Söz konusu şirketlerin ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında ise AB ülkeleri ortaklı girişim sayısının 17 bin 174 ile birinci sırada yer aldı. AB
ülkeleri ortaklı uluslararası sermayeli şirketlerin içinde Almanya 5 bin 383 şirket ile birinci sırayı alırken, onu İngiltere (2 bin 535) ve Hollanda (2 bin 175) izledi.
Bu şirketlerin illere göre dağılımına bakıldığında, İstanbul 20 bin 298'le birinci sırada yer aldı. İstanbul'u, Antalya (3 bin 856), Ankara (2 bin 188) ve İzmir (1.838) takip etti.
-Yatırım Projeleri
Haziran ayında Ekonomi Bakanlığı tarafından yatırım teşvik belgesi düzenlenen 18 proje kapsamında yaklaşık 34,3 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü. Böylece bu yılın ilk 6 ayında belgelendirilen yatırım projesi sayısı 127'ye , belge kapsamındaki yatırımların tutarı ise 3 milyar 195,9 milyon dolara ulaştı.