Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:10'da güncellendi)

İşsizlik başvurularının aylık bazda beş yılın en düşüğüne gerilemesinin Fed'in teşvikleri kısacağı söylentilerini artırması ile dolar, yen karşısında iki haftanın zirvesine yükseldi.

ABD para birimi, konu fiyatlarının yükselmesi ile dolar karşısında yükselişini ikinci güne taşıdı. Fed'in Temmuz toplantısının tutanaklarında, FOMC üyelerinin çoğunun Ben S. Bernanke'nin bu yıl tahvil alımlarını azaltma fikrine sıcak baktığı görüldü. Hindistan rupisi rekor düşük seviyeye gerilerken, Malezya ringiti üç yılın en düşüğünde. İsveç kronu, işsizlik oranının gerilemesi ile en çok işlem gördüğü para birimleri karşısında güçlendi.

New York'ta bulunan Gain Capital Group LLC kıdemli Döviz stratejistlerinden Eric Viloria, "Tahvil alımlarının azaltılması yolda, tutanaklarda aksi yönde bir şey görülmedi. Euroda ise bir düşüş görüyoruz çünkü euro, doların etkisi ve azaltma beklentisi ile yönleniyor" yorumunu yaptı.

Dolar yen karşısında 98.81 yen olarak 5 Ağustos'tan bu yana en yükseğe kadar ilerlemesinin ardından, yüzde 1 artarak New York saati ile 11:14'te 98.64 yen oldu. ABD para birimi euro karşısında ise yüzde 0.2 güçlenerek 1.3329 dolar seviyesine geldi. Euro yen karşısında yüzde 0.8 yükselerek 131.54 yenden işlem görürken, erken saatlerde 131.65 yen ile 2 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi kaydetti.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0.3 artışla 1,029.30 puan olurken, gün içerisinde 1,031.37 puan ile 2 Ağustos'tan bu yana en yükseğe ulaştı.

(19:10'da güncellendi)