Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'nin en büyük 6 bankasına, gelecekte başlarını derde sokmaları hâlinde federal hükümet tarafından kurtarılma ihtimalinin düşük olduğu gerekçesiyle not indirimi uyarısı yaptı.

Moody's'in açıklamasında, Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. , Morgan Stanley ve Wells Fargo & Co.'nun notlarının indirilebileceğini, belirtirken, Bank of America Corp. ve Citigroup Inc.'in incelendiğini, bu nedenle de notun değişikliğinin yönünün belirsiz olduğunu söyledi. Moody's, Bank of New York Mellon Corp. ve State Street Corp.'un değerlendirmelerinin tamamlandığını ifade etti.

Kredi kuruluşu, hükümetin artık bankaları vergi mükelleflerinin parasıyla kurtarmaktan başka araçlarının olması nedeniyle not indirimlerine ihtiyaç olabileceğini belirtti. Bu planlar tahvil sahiplerinin zarar yazmasını ya da hisseleri özsermayeye çevirilmesini kapsamıyor. Yeni politikaların da şirketlerin mevduat alım iştiraklerinin notları üzerinde etkisi olabilir.

Moody's'in yönetici direktörlerinden Robert Young, geçtiğimiz yıl sistemik önem taşıyan büyük bankaların kredibilitelerinin artırılması çerçevesinde ilerleme kaydedildiğini ve uluslararası bankacılık regülatörleri arasındaki, küresel bankacılık grupları için koordine edilmiş bir çözüm yönetimi içinişbirliği ve tartışmaları da gördüklerini aktardı.

Moody's JP MOrgan ve Wells Fargo'yu A2, Goldman Sachs'i A3, Morgan Stanley'i Baa1, Bank of America ve Citigroup'u ise Baa2 notuyla değerlendiriyor.

Reyting kuruluşu Mart'ta hükümetin en büyük bankalara desteğini yeniden gözden geçireceklerini belirterek, daha fazla çalışma gerektiren 4 alan belirlemişti.