Advertisement
HABERLER ABONE OL

Batı Teksas petrolü, Fed'in ekonomik teşvikerli devam ettireceği sprkülasyonunun, dünyanın en büyük petrol kullanıcısı ABD'de petrol talebi görünümünü iyileştirmesinin ardından yükselişini üçüncü güne taşıdı. Brent ile Batı Teksas petrolleri arasındaki fiyat farkı daraldı.

Petrol vadeli kontratları New York'ta yüzde 0.9 kadar yükseldi. ABD'de Cuma günü açıklanan Temmuz ayı birinci el konut satışları verisi üç yılı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gösterdi. Brent ile Batı Teksas arasındaki prim, Libya'nın Brega limanından petrol ihracına yeniden başlamasının ardından üçüncü gün üst üste daraldı. Tropik fırtına Fernand, Meksika'nın devlete ait petrol şirketi Petroleos Mexicanos'un üretiminin büyük bölümünü gerçekleştirdiği Campeche Körfezi'nde etkisini göstermeye başladı.

Sydney'de CMC Markets şef piyasa analisti Ric Spooner, "Piyasayı yönlendiren faktörlerden biri, Fed'in tahvil alımlarını azaltmasının zamanlaması üzerinde etkili olabilecek birinci el konut satışları verisinin beklenenin altında çıkmasıydı," dedi ve "Batı Teksas petrolü oldukça iyi belirlenmiş teknik bantta kalmaya devam ediyor ve direnç 108 dolar civarında" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex elektronik işlemlerinde, 95 sent yükselerek varil başına 107.37 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 14:20'de, 106.83 dolara geldi. Kontrat 23 Ağustos'ta yüzde 1.3 ile 9 Ağustos'tan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirerek 106.42 dolara çıkmıştı. Fiyatlar 2013 yılında yüzde 16 yükseldi.

Ekim vadeli Brent petrolünün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 64 sent ya da yüzde 0.6 yükselerek, 111.68 dolara ulaştı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile ABD göstergesi Batı Teksas arasındaki fiyat farkı 4.37 dolar seviyesindeydi. Bu fark 23 Ağustos'ta daralmasını ikinci güne taşımış ve 4.62 dolara inmişti.