Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD dayanıklı mal siparişleri sert düştü

ABD'de dayanıklı tüketim mal siparişleri üst üste 3 aylık yükselişin ardından Temmuz ayında sert bir şekilde düşerek imalat sektöründeki toparlanmanın yavaş olabileceği sinyalini verdi.

En az 3 yıl dayanıklı olması beklenen malların siparişleri Temmuz ayında yüzde 7.3 düşerek, Ağustos 2012'den bu yana en sert düşüşü gösterdi. Haziran ayında siparişler yüzde 3.9 yükseliş kaydetmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise yüzde 4 olarak gerçekleşmişti. Ticari uçak ve bilgisayar gibi elektronik ürünlere olan talep zayıfladı.

-ABD hisseleri verilerle yükseliyor

ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin 2 Ağustos'tan bu yana ilk haftalık kazancının ardından, Temmuz ayında dayanıklı tüketim malı siparişlerinin beklenmedik şekilde daralması ile yatırımcıların Fed'in teşvikleri azaltmayı erteleyeceği söylentilerini artırması ile, haftanın ilk gününe de yükselişle başladı.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1 yükselerek New York saati ile 13:49'da 1,665.67 puan oldu. Dow Jones endeksi ise 14.98 puan, yani yüzde 0.1 artışla 15,025.49 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 28 aşağısında seyretti.

-Avrupa hisseleri "İtalya" ile geriledi

Avrupa hisseleri İtalya'daki politik tartışmalar ve ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişlerinin beklenenden daha fazla düşmesi ile son üç işlem gününde ilk defa geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek günü 304.48 puandan kapatırken, yükselen bir hisseye karşılık iki hisse düşüş yaşadı.Endekste işlem hacmi, Londra'nın tatil olmasıyla 30 günlük ortalamanın yüzde 57 aşağısında seyretti. Gösterge endeks, Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı sinyallerini ilk defa verdiği 22 Mayıs'tan bu yana yüzde 2 gerilemiş durumda.

-ABD tahvilleri verilerle yön değiştirdi

ABD tahvilleri dayanıklı mal siparişlerinin geçtiğimiz ay beklenenden daha fazla düştüğünü gösteren veriler üzerine tırmanış gerçekleştirdi.

10 yıllık ABD tahvil faizleri 3 baz puan düşerek New York saatiyle 08:41'de yüzde 2.79 oldu. Ağustos 2023 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı 97 17/32 olarak gerçekleşti. Faizler 22 Ağustos'ta yüzde 2.93'e çıkarak Temmuz 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü.

-Dolar "veriler" ile yen karşısında geriledi

ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişlerinin Temmuz ayında üç aylık yükselişin ardından beklentilerin üzerinde daralması sonrasında, dolar yen karşısında son dört günde ilk defa geriledi.

Dolar yen karşısında geçen hafta yüzde 1.2 güçlenmesinin ardından bugün yüzde 0.4 gerileyerek New York saati ile 08:34'te 98.33 yen oldu. Dolar euro karşısında ise büyük bir değişiklik yaşamayarak 1.3387 dolardan işlem görürken geçtiğimiz hafta yüzde 0.4 değer kazanmıştı. Euro yen karşısında yüzde 0.4 zayıflayarak 131.63 yene geriledi.

-AMB'de "faiz" çatlağı

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu üyeleri Euro Bölgesi ekonomisinin toparlanma sinyallerini güçlendirmesi üzerine daha fazla faiz kesintisi için yer olup olmadığını tartışıyorlar.

Güney Kıbrıs Merkez Bankası Başkanı Panicos Demetriades 24 Ağustos'ta gerçekleştirdiği bir röportajda politika yapıcıların faiz oranını rekor seviye olan yüzde 0.5'ten daha da aşağı çekme seçeneğini kaldıramayacaklarını belirtti. Bunun yanında Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowotny ise 22 Ağustos'ta yaptığı bir açıklamada son zamanlarda gelen iyi haberler üzerine şimdilik faiz kesintisi için çok ciddi bir argüman gömediğini belirtti.

-Altın dalgalı seyrediyor

Altın, ABD'de birinci el konut satışları verisindeki hızlı düşüşün Fed'in teşviklere devam edeceği beklentisini artırması ile birlikte, yatırımcıların Fed'in varlık alım programı görünümüne ağırlık vermesinin ardından, Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,407 dolar ile 7 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.4 kadar düştü. Bu harektlerin ardından metal, New York saati ile 08:16'da, yüzde 0.1 düşüşle 1,394.20 dolara geldi. Spot altın yüzde 0.7 yükselerek 7 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesi olan 1,407.18 dolara kadar çıktıktan sonra, 1,394.40 dolara indi.

-Gelişen piyasalar değer kazandı

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çinli aracı kurumların hisselerindeki ralli ve ABD konut verisinin Fed'in teşvikleri daraltacağı endişelerini azaltması sonucu değer kazandı. Gösterge endeks son bir haftanın zirvesine hareketlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 yükselerek, Londra saati ile 12:25'te, 936.5 puana çıktı ve yükselişini ikinci güne taşıdı. Şanghay Borsası, kimliğini açıklamayan bir brosa sözcüsünün Weibo mikroblog platformunda yaptığı açıklamaya göre, yatırımcılara bir hisseyi aynı günde alıp satma imkanı sağlayacak "T+0" takas uygulamasına geçmeyi değerlendiriyor. ABD'de Cuma günü açıklanan ve son üç yılın en hızlı düşüşünü gösteren birinci el konut satışları verisinin ardından, bugün açıklanacak olan dayanıklı tüketim malları siparişleri verisinin Mart ayından bu yana ilk kez düşüş göstermesi bekleniyor.

-Fed koordinasyon çağrılarını reddetti

ABD Merkez Bankası Fed, parasal genişleme önlemlerini azaltırken gelişmekte olan piyasalardaki çalkantı tehdidinin göz önünde bulundurulmasına yönelik uluslararası çağrıları geri çevirdi.

Fed'in tahvil alımlarını azaltmasının, nakit çıkışı ve yüksek borçlanma maliyetleri kanalıyla Hindistan'dan Türkiye'ye gelişmekte olan ülkelere zarar verme riski, 24 Ağustos'ta sonlanan Jackson Hole toplantılarında öne çıkan konu oldu.