Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Altın New York'ta, exchange traded fonlarındaki (ETF) satışların yavaşlaması ile birlikte, Suriye konusunda politik tansiyonun arttığı bir ortamda, iki ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Platin, son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar geçen hafta, Bloomberg'in derlediği verilere göre, ikinci hafta üst üste artış gösterdi ve bu yılki düşüşünü yüzde 26'ya daralttı. Ham petrol vadeli kontratları New York'ta, ABD'nin Suriye'nin kimyasal silahların kullanılmasına hesap vermesi gerektiğini kaydetmesinin ardından, yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Altın bu yıl, bazı yatırımcıların emtalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ve Fed'in metalin 12 yıl süren yükselişine destek olan varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonu ile birlikte yüzde 16 değer kaybetti. Metal, düşük fiyatların mücevher, sikke ve külçe altın talebini artırması ile birlikte, Haziran ayında 1,180.50 dolar ile gördüğü son 34 ayın en düşük seviyesinden sıçrama yaptı.

Commerzbank AG analistleri, bugünkü raporlarında, "Yatırım talebinin bir şekilde artmakta olduğu gerçeği ile birlikte Suriye'deki tansiyonun yoğunlaşması sonucu, altındaki çıkış sürebilir," dedi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.5 yükselerek, New York saati ile 07:45'te, ons başına 1,413.90 dolara çıktı. Fiyatlar 1,415.30 dolar ile 7 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 7.6 altındaydı. Spot altın Londra2da yüzde 0.7 yükselerek 1,414.16 dolara çıktı.

Merkez Bankaları

Merkez bankalarının alımları, ETF'lerdeki satışların bir kısmını karşıladı. Rusya ve Kazakistan'ın altın rezervleri, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) internet sitesindeki verilere göre, Temmuz ayında, 10'ncu ay üst üste arttı. IMF verileri, Azerbaycan, Kırgız Cumhuriyeti ve Guatemala'nın da Temmuz ayında altın rezervlerini artırdığını gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Başkan Barack Obama'nın Suriye'nin geçen hafta kendi halkına karşı kimyasal silahlar kullanarak düzenlediği saldırıdan dolayı hesap vermesi gerektiğini düşündüğü kaydetti.

Son yedi haftanın altınsında yükseliş gösteren altın fiyatları, metalin RSI teknik göstergesinin bugün 69.9 seviyesine çıkmasına ve fiyatların düşmeye hazırlandığının düşünüldüğü 70 seviyesine yaklaşmasına neden oldu.

Aralık vadeli gümüş kontratları, New York'ta, dün ons başına 24.465 dolar ile 30 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 1.5 yükselerek ons başına 24.41 dolara çıktı. Ekim vadeli platin ons başına 1,558 dolar ile 9 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkması sonrası yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,548.60 dolara ulaştı. Eylül vadeli palladyum yüzde 0.3 kazançla ons başına 748.30 dolara geldi.

(15:50'de güncellendi)