Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki toparlanmanın desteğiyle, Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı düşüncesi diğer gelişen piyasa ekonomilerini aşağı çekerken, Avrupa'daki gelişen piyasalar fırtınalı ortamda üste çıktı.

Gelişen piyasaların genelindeki yzüde 7.5'lik düşüşe rağmen, Merkez ve Doğu Avrupa'daki hisse senedi piyasaları son 3 ayda yüzde 1.2 yükseldi. Bu piyasalar, düşen emtia fiyatlarından büyük zarar göre Rus şirketleri dışında yüzde 2.3 artış kaydetti.

Hint rupisi ve Türk lirası rekor düşüklere gerilerken, Polonya zlotisi ve Bulgar levası gibi para birimleri de Mayıs'ta dolara karşı değerlendi.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberde, Asya ve Güney Amerika'daki piyasalarda zarar eden para yöneticilerinin, Macar forinti ve Çek banka hisseleri gibi varlıklara yöneldiği belirtildi. Para yöneticileri, Batı Avrupa'nın 1.5 yıl süren resesyonun ardından büyümeye dönüşün, otomobil, aygıt ve Doğru Avrupa'da imal edilen diğer malların talebini artıracağına oynuyor.

Merkez ve Doğu Avrupa'nın gelişen piyasalar arasında göreceli olarak daha güvenli olarak öne çıktığını belirten Record Currency Management Ltd.'ın ekonomi araştırması ve Döviz strateji müdürü Javier Corominas, kendi şirketinin de ikinci yarıda Polonya zlotisi ve Macar forinti aldığını söyledi.

Corominas, forinti almalarına gerekçe olarak Macaristan'ın cari fazlasını gösterdi. Gelişen piyasalardaki satış furyasından en fazla etkilenen, Türkiye ve Hindistan'ın da arasında olduğu ülkelerin büyük dış ticaret açıkları var ve açığı yabancı yatırımlarla fonlamaya çalışıyor. Fed'in finansal piyasalara ucuz nakit doldurduğu politikalardan çıkış yapmaya hazırlanmasıyla yatırımcılar, bu ülkelerin ithalatını nasıl ödeyeceğini ve borçlarını hangi yoldan finanse edeceklerini sorguluyor.

Öte yandan uzmanlar, her ne kadar şu anda diğer gelişen piyasalardan daha iyi görünseler de, Euro Bölgesi'ndeki kırılganlığın da fazla olduğuna dikkat çekerek, istisnasız tüm gelişen piyasa ekonomilerinin Fed'in yaptıklarına duyarlı olduğunu söylüyor.