Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD'de tüketici güveni beklentileri aştı

New York merkezli araştırma grubu Conference Board'un açıklamasına göre, ABD'de tüketici güveni Ağustos ayında 81'den 81.5'e yükseldi.

Bloomberg anketine katılan 75 ekonomistin tahmin medyanı 79 seviyesinde gerçekleşirken, tahminler 74.3 ile 82 arasında değişiklik gösterdi.

-ABD'de konut fiyatları yükselmeye devam etti

ABD'de konut fiyatları Haziran ayında neredeyse son 7 yılın en hızlı seviyesinde yükselerek konut sektörünün güçlenmeye devam ederek ABD ekonomisindeki toparlanmayı destekleyeceği sinyalini verdi.

Yirmi şehirdeki konut fiyatlarını takip eden S&P/Case-Shiller Endeksi Haziran ayında bir önceki yıla göre yüzde 12.1 yükselirken, Mayıs ayında bu rakam yüzde 12.2 olmuştu. Bu yükseliş Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanıyla paralel gerçekleşti.

-El Erian: Tahvil alımları büyümeye fazla etki etmedi

Pacific Investment Management Co. CEO'su Muhammed El Erian, Fed'in benzeri görülmemiş varlık alımlarının gayrısafi yurtiçi hasılaya 0.25 ile 0.5 yüzde puan arasında artış sağladığını söyledi.

El Erian, "Birçok kişi reel ekonomiye olan etkisinin hayal kırıklığı olduğunu düşünüyor. Fakat finansal varlıklar üzerinde hatırı sayılır bir etkisi oldu" ifadelerini kullandı.

-Altın iki ayın zirvesine yükseldi

Altın New York'ta, exchange traded fonlarındaki (ETF) satışların yavaşlaması ile birlikte, Suriye konusunda politik tansiyonun arttığı bir ortamda, iki ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Platin, son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.5 yükselerek, New York saati ile 07:45'te, ons başına 1,413.90 dolara çıktı. Fiyatlar 1,415.30 dolar ile 7 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 7.6 altındaydı. Spot altın Londra2da yüzde 0.7 yükselerek 1,414.16 dolara çıktı.

-Macaristan merkez bankası faiz düşürdü

Macaristan merkez bankası, Fed'in tahvil alımlarını azaltma planından önce politika yapıcıların dirençli olarak görülen yerel varlıklardan fayda sağlaması ile gösterge faiz oranını ekonomistlerin tahminlerinden daha fazla düşürdü.

Magyar Nemzeti Bank, üst üste 12 ay çeyrek puanlık kesintilerin ardından iki haftalık mevduat faizlerini yüzde 4'ten rekor düşük seviye yüzde 3.8'e düşürdü. Bloomberg anketine katılan 22 ekonomistten 16'sı yüzde 3.9'a, 4'ü yüzde 3.75'e, biri ise yüzde 3.85'e düşüş olacağı yönünde tahminde bulunmuştu.

-ABD hisseleri 8 haftanın en düşüğünde

ABD hisse senetleri, Suriye'ye olası askeri operasyona ilişkin tansiyonun artmasının, tüketici güveninin beklenmedik yükselişini gölgede bırakması ile değer kaybetti ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi'nin düşüşünü ikinci güne taşıyabileceğini işaret etti.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.4 düşerek, New York saati ile 14:16'da 1,634.42 puana gerilerken endeks son sekiz haftanın en düşük kapanış seviyesine doğru ilerliyor. Dow Jones endeksi ise 140.29 puan, yani yüzde 0.9 kayıp yaşayarak 14,806.17 puana gerileyerek son 10 işlem gününde sekizinci düşüşe işaret etti.

-Avrupa hisseleri 9 haftanın en dik düşüşünü yaşadı

Avrupa hisseleri ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından ABD hükümetinin kimyasal silah kullanımından Suriye hükümetini sorumlu tuttuğu açıklaması üzerine düşüşünü dokuz haftanın en sert düşüşünü yaşadı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.8 düşerek günü 299.01 puandan kapattı. Endeks buna rağmen bu yılın en düşük seviyesini gördüğü 24 Haziran'dan bu yana Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarının düşük tutulacağını açıklamasıyla yüzde 8.5 yukarıda.

-Gelişen piyasalar 8 haftanın en sert düşüşünü yaşıyor

Gelişen piyasa hiseleri, Suriye'deki karışıklıkların güçlenmesi ve Güney Asya ekonomilerinin yavaşlaması ile gerileyerek, gösterge endeksin son sekiz haftada en büyük düşüşü yaşamasına neden oluyor. Hindistan rupisi ve Türk Lirası rekor seviyelere geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.6 kayıpla Londra saati ile 13:48'de 917.73 puana gerileyerek kapanış puanları baz alındığında 3 Temmuz'dan bu yana en büyük düşüşünü yaşıyor. Yabancı yatırımcılar bu ay Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı düşüncesiyle Hindistan, Endonezya, Tayland ve Filipinler'deki hisse senedi piyasalarından 2.2 milyar dolar çekti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Suriye'nin kimyasal silah kullanımından sorumlu tutulacağını söyledi.

-Yen güvenli varlık arayışıyla hızlı yükseliyor

Yen, gelişen piyasalardaki satışların güvenli varlık taleplerini desteklemesiyle, euro karşısında sekiz haftadan fazla bir sürenin en büyük yükselişini yaşıyor.

Yen euro karşısında yüzde 1.4'e varan kayıplarla 3 Temmuz'dan bu yana en büyük gün içi artışını kaydetmesinin ardından, New York saati ile 10:11'de yüzde 1.1 yükselerek 130.33 yen oldu. Yen dolar karşısında ise dün yüzde 0.2 güçlenmesinin ardından bugün yüzde 1.1 artışla 97.47 yen oldu. Dolar euro karşısında büyük bir değişiklik yaşamayarak 1.3373 dolardan işlem gördü. Frank euro karşısında yüzde 0.4 güçlenerek 1.2290 frank, dolar karşısında da yine yüzde 0.4 artışla 92.92 centime oldu.

-Petrol "Suriye" söylentileriyle hızlı yükseliyor

Ekim vadeli Brent petrolün varil fiyatı 1.87 dolara varan artışla 112.60 doları görürken, Londra saatiyle 12:59'da ICE Futures Europe Borsasında 112.51 dolardan işlem gördü. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 25 altında gerçekleşti. Avrupa gösterge petrolü Brent ve WTI petrol arasındaki fark dünkü seviyesi 4.81 dolardan 4.50 dolara düştü.

Ekim vadeli WTI petrolün varil fiyatı ise 2.22 dolar kadar varan artışla Nymex borsasında 108.14 dolar oldu. Dün 50 sent düşen kontrat 105.92 dolardan kapandı ve 22 Ağustos'tan bu yana en zayıf kapanışı gerçekleştirdi. Fiyatlar bu yıl toplam yüzde 18'lik artış gösterdi.