Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hint rupisi, petrol fiyatlarındaki yükselişin cari açığı kötületeceği ve ekonomiyi 20 yılın en büyük krizine sürükleyeceği endişesiyle yüzde 3'ün üzerinde değer kaybederek rekor düşüğe işaret etti.

ABD, Fransa ve İngiltere, rejimin siviller üzerinde kimyasal silah kullandığına kanaat getirmesinin ardından Suriye'ye karşı sınırlı bir askeri müdahale hazırlığına girerek, huzursuzluğun, Ortadoğu'daki petrol arzını olumsuz etkileyeceği endişelerini tırmandırdı. Gerilim, küresel fonların Fed'in teşvikleri azaltacağı beklentisiyle Mayıs sonundan bu yana ülke piyasalarından 8.7 milyar dolarlık çıkışları daha da kötü bir hâle getirdi. Brent pettrol bu ay yüzde 8.7 tırmanarak, petrolünün yüzde 80'ini ithal eden Hindistan'ın maliyetlerini artırıyor.

Piyasanın, ABD öncülüğünde Suriye'ye  her an askeri müdahale yapılması ihtimalinden ötürü aşağıda seyrettiğini belirten QuantArt Market Solutions Pvt.'nin kıdemli ortaklarından Samir Lodha, Hint piyasasının "süper-panik" aşamasında olduğunu söyledi.

Rupi, dolar karşısında yüzde 3.7 değer kaybederek 68.7350'e geriledi. Erken saatlerde 68.755'e kadar gerileyen Hindistan'ın para birimi,  salı gününü yüzde 2.9 aşağıda tamamladı. Rupi bu çeyrekte yüzde 13.6 ve bu yıl yüzde 20 düştü ve 1991'deki ödemeler dengesi krizinin, ülkeyi ithalatını ödemek için altını rehin ettiğini dönemden bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

Hindistan'ın Mayıs 2023 vadeli ve yüzde 7.16 maliyetli hükümet tahvillerinin getirisi 16 baz puan artarak yüzde 9.02'ye çıktı. Faiz dün 52 baz puan arttı. S&P BSE Sensex Endeksi yüzde 2.6 düşüşle 17,506.27 puana geriledi.