Advertisement
HABERLER ABONE OL

Eski Kolombiya Maliye Bakanı ve Columbia Üniversitesi profesörü Jose Antonio Ocampo ve yine Columbia Üniversitesi profesörü Bilge Erten tarafından kaleme alınmış olan bir raporda emtia fiyatlarındaki düşüşün küresel yansımaları tartışılıyor.

ProjectSyndicate.com sitesinde yayımlanan makalede "Temmuz ayı itibariyle geçen bir yıllık süreçte The Economist dergisinin emtia fiyat endeksi dolar bazında yüzde 16.5 (euro bazında yüzde 22.4) düşerken, metal fiyatları zirveyi gördüğü 2011 yılından bu yana 2 yıldan uzun bir süredir düşüyor" ifadeleri kullanıldı. Öte yandan gıda fiyatları başlarda bu düşüşlere direnç gösterse de geçtiğimiz yıl diğer emtiadan daha sert bir düşüş gerçekleştirdi. Petrol fiyatlarının yüksek kalmasının tek nedeni olarak ise Ortadoğu olarak gösteriliyor.

Ocampo ve Erten daha önce görülen 3 emtia döngüsünde yukarı yönlü hareketin talepte gözle görülür artışlar tarafından tetiklendiğini belirtirken, şu an gerçekleşen döngüde Çin'in hızlı ekonomik büyümesinin tetikleyici etki olduğunu söyleyerek buna örnek olarak da ülkenin yükselen metal tüketimi olduğunu gösteriyor.

"Nasıl Çin'in ekonomik patlaması emtia fiyatlarını şu anki döngüde yükselttiyse, son zamanlarda zayıflayan fiyatlar Çin'de yavaşlayan ekonominin etkisinden kaynaklanıyor" denilen raporda bu büyüme rakamlarının 2003-2007 yılları ve 2010 yılında iki haneli rakamlardan bu yıl yüzde 2.5'e kadar gerilediğine dikkat çekiliyor.

Ocampo ve Erten, Çin'deki pozitif ekonomik büyümenin zamanında özellikle emtia-bağımlı gelişen ülke ekonomilerine pozitif katkıda bulunduğunu ve aynı şekilde Çin'de yaşanan yavaşlamanın bu ekonomilerin yavaşlayan büyüme oranlarında ortaya çıkacağı tezini savunuyor.

Columbia Üniversitesi ekonomistleri "Eğer zayıf küresel talep şu anki emtia döngüsünde aşağı hareketi 1918 sonrası ve 20. yüzyıl sonlarına doğru gerçekleşen hareket gibi keskin yaparsa, dünya ekonomilerinin yavaş büyümeye hazır olmaları gerekir" uyarısını yapıyor.