Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde şirketlere ve hanehalkına sağlanan krediler, bölge ekonomisinde toparlanmaya ilişkin işaretlerin gelmesine karşın,  Temmuz ayında da düşerek, gerilemesini 15'nci aya taşıdı ve kredi daralmasındaki rekor süre daha da genişledi.

Özel sektöre açılan krediler, Frankfurt merkezli Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) yapılan açıklamaya göre, yıllık bazda yüzde 1.9 düştü. Bu rekor hızda düşüşü işaret ediyor. Kredi satışları ve seküritazsyonu Temmuz ayında yüzde 1.4 geriledi.

AMB Başkanı Mario Draghi, 1 Ağutos'ta yaptığı açıklamada, kredilerin reel ekonomideki toparlanmanın gerisinde kalacağını söyledi. 17 üyeli Euro Bölgesi yılın ikinci çeyreğinde, altı çeyrek süren daralmanın ardından yüzde 0.3 genişledi ve resesyondan çıktı. Euro Bölgesi'nde, yarın açıklanacak olan ekonomik güven verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Ağustos ayında artış göstermesi bekleniyor.

Milano'da Intesa Sanpaolo SpA ekonomisti Annamaria Grimaldi, "Yatırımlarda, özellikle Almanya'da, yukarı dönüş gördüğümüz zaman, belki de Kasım ya da Aralık aylarında, kredilerde artış görmeliyiz," dedi ve "İtalya ve İspanya'ya gelince, bu daha hassa bir sorun ve düşük kaldıraçlamaya bağlı olarak, kredi dinamikleri daha durgun olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'da gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH), Haziran sonunda biten üç aylık dönemde, önceki çeyreğe göre, yüzde 0.7 arttı. İtalya ekonomisi yüzde 0.2 ve İspanya yüzde 0.1 daraldı. Her iki ülke de iki yıldır resesyonda.

AMB'nin gelecekteki enflasyonun bir göstergesi olarak kullandığı M3 para arzının artış hızı, Haziran ayındaki seviyesi olan yüzde 2.4'ten, Temmuz ayında yüzde 2.2'ye yavaşladı. Bloomberg'in anketine katılan 28 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 2'ye düşmesi bekleniyordu.

M3 para arzı, önceki üç aylık dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 2.5 genişledi. M3 en geniş para arzı tanımı ve tedavüldeki paraları, bazı türdeki banka mevduatlarını ve para piyasası varlıklarını içeriyor.