Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rupideki zayıflamanın ekonomiyi "burun üstü" sürükleme olasılığının olduğunu belirten Hint milyarder Adi Godrej, ülkenin bir an önce rupideki rekor düşüşü kontrol altına almak için Döviz rezervlerini kullanmasının gerektiğini savundu.

Tüm ekonominin dramatik bir şekilde zarar göreceğini ileri süren Godrej, faiz maliyetlerini tırmandıracak yüksek enflasyon öngörerek, "Büyük bir kısır döngü oluşacak" dedi. Milyarder Godrej, Hindistan Merkez Bankası'nın volatiliteyi önlemek için yeterince müdahale etmemesine şaşırdığını dile getirdi.

Hint rupisi dün petrol fiyatlarındaki sıçramanın, ülkenin cari açığı daha da kötüleştirme ve ekonomiyi 1991'den bu yana en büyük krizine sürükleme riskini ortaya çıkarmasıyla 20 yılın en sert düşüşünü kaydederek, rekor düşüğe geriledi. Godrej Group'un başkanı, rupideki değer kaybının devam etmesinin, hâlihazırda 5 ayın zirvesinde olan enflasyonu tetikleyeceğini ve bunun sonucunda tüketici taleplerinin baskılanacağını ve şirketlerin maliyetlerinin artacağını söyledi.

Godrej'in açıklamaları Başbakan Manmohan Singh'in hükümetinin 26 Ağustos'ta parlamentonun alt kanadından, dünyanın en büyük gıda programını genişletmek için onay almasının ardından geldi. Singh'in planı, her yıl 1.25 trilyon rupilik (18 milyar dolar) ödenek verilmesini öngörüyor. Ödenek, ülkenin cari açığını daha da kötüleştirme riski taşıyor.