Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de istihdam Ağustos ayında beklenenden daha az yükselerek şirketlerin işçi alımlarında hâlâ temkinli davrandığı sinyalini verdi. İşsizlik oranı işgücünden ayrılan insanlarla beraber beklenmedik bir şekilde düştü.

Geçtiğimiz ay 169,000 kişilik istihdam yaratılırken, Temmuz ayının istihdam rakamı 104,000'e revize edildi. Bloomberg anketine katılan 96 ekonomistin tahmin medyanı 180,000 kişilik bir artışa işaret etmişti. İşsizlik oranı yüzde 7.3'e düşerek Aralık 2008'den bu yana en zayıf seviyeye indi.

Beklenenden düşük istihdam artışı Fed'in bu ayın 17 ve 18'inde gerçekleştireceği politika toplantıları öncesine denk gelirken, varlık alımlarını azaltma kararında etkili olabilir. Bazı firmalar daha fazla işe alım gerçekleştirmeden önce satışlarda daha fazla artış olmasını beklerken, Ford Motor co. gibi firmalar şimdiden istihdam artışına gidiyor.

Ameriprise Financial Inc. kıdemli ekonomisti Russell Price, "İstihdam büyümesi ekonomik aktivite hızında biraz daha hızlanma görülmeyene kadar istenenden az olacaktır. Bu ortamda firmalar yollarını dikkatli çizmelidir" yorumunu yaptı.

İşsizlik oranı Bloomberg anketine katılan ekonomistler tarafından yüzde 7.4 olarak tahmin edilmişti.