Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin Ağustos'ta beklentilerden daha az yükselmesi sonrasında yatırımcıların Fed'in teşvikleri azaltıp azaltmayacağını değerlendirmesi ile kazançlarını genişletti.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.4 yükselerek New York saati ile 08:35'te 1,660.3 puan oldu.

Geçtiğimiz ay 169,000 kişilik istihdam yaratılırken, Temmuz ayının istihdam rakamı 104,000'e revize edildi. Bloomberg anketine katılan 96 ekonomistin tahmin medyanı 180,000 kişilik bir artışa işaret etmişti. İşsizlik oranı yüzde 7.3'e düşerek Aralık 2008'den bu yana en zayıf seviyeye indi.

Beklenenden düşük istihdam artışı Fed'in bu ayın 17 ve 18'inde gerçekleştireceği politika toplantıları öncesine denk gelirken, aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarını azaltma kararında etkili olabilir.

Bu yıl para politikasında oy hakkı bulunan Chicago Fed Başkanı Charles Evans, bugün yaptığı açıklamada, enflasyon ve ekonomik büyümede istenilen seviyelere gelmeden Fed'in aylık tahvil alım programını azaltmaması gerektiğini ifade etti. Evans, rekor seviyedeki teşvikleri başından beri destekliyor.

Teşviklere karşı olan ve yine para politikasında oy hakkı bulunan Dallas Fed Başkanı Richard Fisher ise dün yaptığı konuşmada merkez bankasının, teşviklerin finansal piyasalara zarar vermeyeceğinden emin olması gerektiğini söyledi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 65'ine göre, Fed 17-18 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek toplantısında tahvil alım programını azaltacak.