Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de ihracat, Ağustos ayında beklenenden daha fazla yükselerek dünyanın ikinci büyük ekonomisinde ekonominin iki çeyreklik düşüş ardından toparlandığına işaret etti.

Bugün açıklanan veriye göre, ihracat bir yıl önceye göre yüzde 7.2 yükseldi. Bloomberg anketine katılan 46 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 5.5'lik bir artış olacağı yönündeydi. Temmuz ayında ihracat yüzde 5.1 yükselmişti. İthalatlar ise beklenenden daha az bir artışla bir yıl önceye göre yüzde 7 yükseldi ve ticaret fazlası 28 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Çin ekonomisi, hükümetin küçük işletmeler için vergi kesintileri ve demir yolları için ekstra harcamaları gibi teşvikleri ve Haziran ayındaki bankalar arası nakit sıkıntısı sonrasında tekrar güven kazanmasıyla toparlanma sinyalleri veriyor. Gelişmiş ülkelerdeki gelişimin ihracatları önümüzdeki aylarda desteklemesi beklenirken, Euro Bölgesi de rekor uzunluktaki resesonun ardından ikinci çeyrekte büyümeye dönmüştü.

Beijing'te bulunan Everbright Securities Co. şef ekonomisti Xu Gao, "ABD ve Avrupa Birliği'nde imalatların toparlanması ile artan dış taleplerin Çin'in büyümesi açısından itici güç olduğunu görüyoruz. Fakat eğer Çinli politika yapıcılar bu toparlanmanın daha fazla teşviğe ihtiyaç olmadığı anlamına geldiğini düşünür ve hatta teşvikleri durdururlarsa, bu kesinlikle kötü haberlere neden olur" yorumunu yaptı.