Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta açıklanacak olan veriler öncesinde ABD'de perakende satışları, yükselen otomobil satışları ve harcamaların yılın ikinci yarısında ülkenin ekonomik büyümesine yardım edeceği işaretleri ile Ağustos ayında daha hızlı bür yükseliş gösterebilir.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, 13 Eylül'de açıklanacak olan verilerde perakende satışların Temmuz ayındaki yüzde 0.2'lik artışın ardından Ağustos ayında yüzde 0.4 yükselmesi bekleniyor. Bu haftaki diğer verilerde ise Ağustos ayında üretici fiyatlarının toparlandığı ve tüketici iyimserliğinde büyük bir değişiklik yaşanmadığı görülebilir.

Araç satışlarının 2007'den bu yana en güçlü seviyeye gelmesi, iş ve maaş artışlarıyla birlikte hanehalkı varlıklarının tüketicilere harcama yapmak için gerekli kaynakları sağladığı düşünülüyor. Perakende verisi, Fed'in önümüzdeki hafta gerçekleştirileceği politika yapıcıların rekor seviyedeki parasal genişleme programını azaltma düşüncelerini değerlendirecekleri toplantı öncesinde açıklanan son rapor olacak.

IHS Global Onsight ekonomistlerinden Chris Christopher, "Bir ivme görüyoruz. Maaş artışlarındaki cansız da olsa bir artış olması, benzin fiyatları düşük olduğu sürece diğer fiyat artışlarını geride bırakıyor. Bu durum tüketicilere bir nebze harcama gücü sağlıyor" yorumunu yaptı.

İstihdam artışının, ekonominin yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarına daha büyük etkide bulunabilmesi için biraz daha toparlanması gerekebilir. İstihdam geçtiğimiz ayda 169,000 artış göstererek beklentilerin altında kalmıştı. Ayrıca önceki iki ayın verileri de daha düşük seviyede artışlara revize edildi. İşsizlik oranı ise yüzde 7.3'e gerileyerek Aralık 2008'den bu yana en düşük seviyeye geldi.

Chris Christopher istihdamla ilgili olarak ise, "Bu artış insanların çılgınca harcama yapmalarını sağlayacak bir seviyede değil" değerlendirmesinde bulundu.

Veriler ayrıca saatlik kazançların Ağustos ayı itibarıyla sona eren 12 aylık süreçte yüzde 2.2 yükselerek Temmuz 2011'den bu yana en büyük artışı kaydettiğini göstermişti.