Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya ikinci çeyrekte ilk tahminlerin üzerinde büyüyerek, ülkesinin satış vergisindeki artışa dayanıp dayanamayacağını değerlendirdiği dönemde Başbakan Shinzo Abe'nin reflasyon politikasına destek verdi.

Kabine Ofisi, ikinci çeyrek büyümesini yüzde 2.6'dan yüzde 3.8'e revize etti. Bloomberg anketine katılan 23 ekonomistin medyan tahmini, ekonominin 2. çeyrekte, bir önceki çeyrekten yüzde 3.9 büyüme kaydettiği yönündeydi. Japon ekonomisi ilk çeyrekte de yüzde 4.1 büyüdü.

Tokyo'nun 2020 Olimpiyatları'nı düzenleme hakkını kazanmasının ardından Japon hisseleri tırmanarak ve yen de zayıflayarak Abe'nin dünyanın en büyük 3. ekonomisini canlandırma çabalarını destekledi. Aralarında Fujitsu Research ınstitute'ten UBS AG'ye birçok büyük kuruluşun yer aldığı analistler, Nisan'daki satış vergisi artışının artık "olmuş bitmiş bir anlaşma" olduğunu söyleyerek, politika yapıcıların bu noktada kaybedilecek tüketim ve büyümeyi dengelemek için ne kadar teşvik uygulayacağına odaklanıldığını söyledi.

Olimpiyat haberlerinin Abe'nin popülaritesini destekleyeceğini, bunun da satış vergisinin artırılmasına yardımcı olacağını belirten UBS'in kıdemli Japonya ekonomistlerinden Daiju Aoki, "Abenominin liderliğindeki toparlanma hızlanıyor. Zayıf yenin etkisinin kurumsal kârlarını iyileştiriyor ve şirketleri yatırımlarını artırmaları için istekli hâle getiriyor" dedi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.2 kazanırken, yen yüzde 0.7 düşüşke 99.79'a geriledi. İnşaat ve imar şirketleri kazançlara öncülük etti.