Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de fabrika çıkış fiyatlarındaki 6 ayın en düşük hızını kaydederken, tüketici enflasyonu 8. ayında da hedefin altında kalarak, gerekmesi hâlinde ekonomik toparlanmanın teşviklerle desteklenmesine imkan bıraktı.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerin göre tüketici fiyatları endeksi yüzde 2.6 ile Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentileri dahilinde geldi. Üretici fiyatları endeksi ise Temmuz'daki yüzde 2.3'lük gerilemenin ardından Ağustos'ta yüzde 1.6 düşerek 18. ayında azaldı.

Bastırılmış enflasyon, ihracat ve sanayi üretiminde daha hızlı kazanç sinyalleriyle desteklenen bu çeyrekteki sıçramanın geçici olması hâlinde Çin Başbakanı Li Keqiang'a büyümeyi desteklemesi için daha fazla alan verebilir. Çinli liderleri, önceki yıllardaki büyüme rakamlarını gözetmeden, bu yılki yüzde 7.5 hedefini koruyacaklarına işaret etti.

Çin'in tüketici enflasyonunun önümüzdeki aylarda istikrarlı olacağını ve politika yapıcılar için temel bir sorun olmayacağını öngören Reorient Financial Markets Ltd.'ın baş Çin ekonomisti Steve Wang, Çin'in ÜFE'sinin çelikten, kargoya, sektörlerde artan taleplerin desteğiyle yıl sonu itibariyle artıya dönebileceğini söyledi.

Bloomberg anketine katılan 46 analistin tüketici enflasyonu tahmini yüzde 2.4 ila yüzde 3'lerde seyretti. ÜFE için medyan tahmin yüzde 1.7 düşüş olacağı yönündeydi.