Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(17:55'te güncellendi)

Yurtiçi piyasalar, uluslararası piyasalarda, ABD istihdam verisi sonrası Fed'in teşvikleri azaltacağına ilişkin endişelerin azalması ve ekonomik verilere bağlı olarak gerçekleşen alıcılı seyrin ardından haftaya olumlu başladı.

BIST 100 endeksi, geçen haftanın son işlem gününde ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılamamasının ardından 68.000 puanın üzerini test etmiş, ancak Suriye ile ilgili tedirginlikler nedeniyle bu seviyelerde tutunamayarak kazançlarının çoğunu geri vermişti. Bugün yurt dışı veri takviminin zayıf olması nedeniyle iç dinamiklerin öne çıkacağını ifade eden analistler, yurt içinde Temmuz ayı sanayi üretimi ve Hazine'nin düzenleyeceği ihalelerin takip edileceğini, Suriye ile ilgili haber ve açıklamaların ise yön üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini kaydettiler.

Borsa İstanbul'da Cuma günü yüzde 0.78 yükselişle 67,232 puandan kapanan BIST 100 Endeksi haftayı yüzde 1.08 yükselişle 67,958 puandan açtı. Seans başında gelen alımların etkisi ile yükselişini sürdüren endeks, yüzde 1.8 yükselişle 68,455 puana kadar çıktı.

BIST 100 Endeksi ilk seansı yüzde 2.45 yükselişle 68,882 puandan kapadı.

Endeks ikinci seansa, ilk seans kapanışına göre 21,15 puanlık düşüşle 66.861,80 puandan başladı.

Seans ilerledikçe, kur ve faizdeki düşüşlerin desteği ile hızlanan alımlar sonucu endeks yüzde 3'ün üzerinde yükselerek 69,500 puana yaklaştı. Endeks kapanışa doğru yükselişini sürdürdü ev yüzde 3.60 yükselişle 69,650 seviyesine ulaşarak, günü cuma günü kapanışına göre yüzde 3,65 yükselişle 69.689,21 puandan tamamladı.

Gösterge tahvilin faizi haftayı yüzde 9.55'ten kapattı. Genel olumlu havanın etkisi ile alıcılı açılan piyasada, gösterge tahvil faizi 25 baz puan gerileyerek yüzde 9.30'a kadar indi. Ancak bir miktar toparlanan faiz yüzde 9.44'e geldi.

Dolar-TL kuru geçen haftaki dalgalı seyir sonrası bugün 2.04-2.05 aralığında yatay seyrettikten sonra, 2.0330 seviyelerine geriledi. Merkez Bankası'nın yarın en az 200 milyon dolarlık Döviz satım ihalesi düzenleyeceğini açıklaması sonrası ise dolar 2.032ün altına indi.

Merkez Bankası, miktar yöntemiyle 1 hafta vadeli repo ihalesi açmayarak 1 günlük ek parasal sıkılaştırmaya gitti ve bugünkü döviz satım ihalesinde tutarı 180 milyon dolardan 200 milyon dolara yükseltti. İhaleye 385 milyon dolar teklif geldi ve fiyat 2.0300 seviyesinde oluştu.

TCMB'nin bugünü istisnai gün ilan etmesi sonrasında piyasa yapıcısı bankalar da dahil olmak üzere tüm bankalar faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 7,75 seviyesinden repo imkanını kullanacak ve bankalara piyasa yapıcısı repo imkanı üzerinden fonlama yapılmayacak.

Sanayi üretimi Temmuz ayında, geçen aya göre, yüzde 0,9 ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 arttı.

Merkez Bankası yarın asgari 200 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açacağını duyurdu.

ALB Menkul Değerler Analisti Enver Erkan, Bloomberg HT'ye yaptığı yorumda, "Dolar-TL Cuma günü ABD'de tarım dışı istihhdam verisinin beklenenin altında kalmasının ardındn bir miktar gevşedi. Ancak 2.04'ün altında tutunamadı. Bugün Merkez Bankası'nın istisnai gün ilan etmesi ve 200 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açması sonrası bu seviyenin altına indi. Bugün ABD'de veri yok. Bu nedenle, kura teknik açıdan bakılabilir. Kur 2.03'ün üstünde kalırsa, yukarı yön sürer. Bu seviyenin altında düşüş gelebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Akbank Ekonomik Araştırmalar Yatırım Yöneticisi Şahin Zuluğ, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Merkez Bankası'nın kendisine güvendiğini gördük. Faiz yönünde belirsizliği ortadan kaldırmayı tercih etti. Kur değer kaybetti, ancak diğer gelişen ülke paralarına paralel hareket etti. Suriye konusu önemli bir belirsizlik unsuru ve piyasalar tarafından takip edilecek. Ancak bu belirsizlik büyük oranda fiyatlara yansımış durumda. Suriye’ye sınırlı bir müdahale olması ve bunun etkilerinin de sınırlı kalması halinde, söz konusu belirsizlik ortadan kalkacağından kur üzerinde olumlu etki yarattığını bile görebiliriz" dedi.

(17:55'te güncellendi)