Advertisement
HABERLER ABONE OL

(15:34'te güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ABD Başkanı Barack Obama'nın yasa yapıcıları Suriye'ye yönelik askeri müdahalenin gerekliliği konusunda ikna çabaşarı ile son iki yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesinden düşüşe geçti.

Petrol vadelileri iki günlük kazancın ardından New York işlemlerinde yüzde 0.7'ye varan düşüşler yaşadı. Bir Senato yetkilisi, henüz resmi olarak açıklanmasa da Obama'nın yarın Capitol Hill'de Senato Demokratlarıyla bir toplantı gerçekleştireceğini söyledi. En önce gelen Cumhuriyetçi Senato üyesi Mitch McConnell, bir askeri müdahaleyi destekleyip desteklemeyeceğini henüz açıklamadı.

Londra'da bulunan Energy Aspects Ltd. şef petrol piyasası stratejisti Amrita Sen, "Fiyatlardaki geri çekilmenin temel sebebi Suriye. Piyasa bekleyerek ABD'nin her adımını izlemeye devam ediyor ve saldırıyla ilgili sonuca ulaşabilmek için çok az yol gidildi" ifadelerini kullandı.

Ekim vadeli WTI petrolün varil fiyatı 77 sente varan düşüşlerle 109.76 dolara kadar geriledikten sonra Londra saatiyle 11:34'te Nymex elektronik işlemlerde 110.05 dolardan işlem gördü. Kontrat 6 Eylül'de yüzde 2 yükselerek 110.53 dolar oldu ve 3 Mayıs 2011'den bu yana en yüksek seviyeden kapandı. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 13 altında gerçekleşti.

Ekim vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 97 sente varan kayıp yaşayarak Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 115.15 dolar oldu. Brent petrol ile WTI ham petrol arasındaki fiyat farkı 5.13 dolar olarak gerçekleşti.

(15:34'te güncellendi)