Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:40'ta güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların Fed'in politika yapıcılarının aylık varlık alımlarını bu ay düşüreceği spekülasyonu ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye'ye yönelik saldırılar için onay araması ile birlikte, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor.

Altın vadeli kontratları 6 Eylül'de, ABD'de istihdamın Ağustos ayında beklenenden daha yavaş arttığını gösteren verinin ardından yüzde 1 yükseldi. Ancak bu veri, ekonomistlerin Fed'in teşvikleri azaltacağı yolundaki beklentilerini değiştirmeye yetecek denli zayıf çıkmadı. Bloomberg'in istihdam verilerinin açıklanmasının ardından yaptığı ankete katılan 34 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Fed'in 17-18 Eylül'deki toplantısında, aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını 10 milyar dolar azaltması bekleniyor.

Altın 28 Ağustos'ta, Asya'da talebin Haziran ayından beri artış göstermesi ile birlikte, ABD'nin kimyasal silah kullandığı suçlaması ile Suriye'ye askeri harekat düzenleyeceği yolundaki endişelerin arttığı bir ortamda, ons başına 1,434 dolar ile son üç ayın en yüksek seviyesine çıktı. Altın bu yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmesi ve Fed'in teşvikleri azaltacağı spekülasyonu ile yüzde 17 düştü.

New York'ta Barclays Plc analisti Suki Cooper, bugünkü raporunda, "Suriye ile ilgili artan jeopolitik tansiyon, altının son güçlü seyrine katkıda bulundu," dedi ve "Beklenenden daha zayıf çıkan ABD tarım dışı istihdam verisinin fiyatlara destek sağlamasına karşın, ekonomistlerimiz, bu verinin, Fed'in varlık alımlarını bu ay azaltmasına yeşil ışık yakmaya yeterli olduğuna inanıyor," değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 yükselerek, yerel saat ile 10:00'da, ons başına 1,388.50 dolara geldi. Fiyatlar gün içinde yüzde 0.3 kadar düştü ve yüzde 0.6 kadar yükseldi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 52 altındaydı. Spot altın Londra'da yüzde 0.2 düşerek 1,388.84 dolara indi.

ABD Verileri

ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam geçen ay 169,000 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın 180,000 artması bekleniyordu. Öte yandan, Ağustos ayının sonlarından bu yana açıklanan ABD verileri, ekonominin ikinci çeyrekte ilk açıklanan arakama göre daha hızlı büyüdüğünü ve imalat sanayi göstergesinin son iki yılın en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi.

ABD Başkanı Barack Obama bu hafta, Kongre ve Amerikan halkını Suriye'ye karşı hava saldırısı konusunda ikna etmek için son çabalarını gerçekleştirecek. Obama, G0 zirvesinde askeri harekat konusunda diğer ülke liderlerinin desteğini almayı başaramadı.

Altın desteki exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, üç hafta ard arda artış gösterdikten sonra, geçen hafta 1 ton düştü. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, hedge fonları ve diğer büyük spekülatörler, altında net uzun pozisyonlarını ya da yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyonlarını, 3 Eylül'de biten haftada, Ocak ayından bu yana en hızlı oran olan yüzde 3.6 artırarak 101,396'ya çıkardı.

Aralık vadeli gümüş kontratları New York'ta yüzde 0.8 düşerek ons başına 23.70 dolara indi. Ekim vadeli platin yüzde 0.2 kayıpla ons başına 1,492.50 dolara indi. Aralık vadeli palladyum yüzde 0.5 kayıpla ons başına 693.10 dolara geriledi.

(18:40'ta güncellendi)