Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in ihracatının beklentinin üzerinde gelmesi, Avustralya'da yeni hükümetin seçilmesi ve Tokyo'nun 2020 Olimpiyatları'nı düzenleme hakkı kazanması üzerine Asya Borsaları haftaya kazançlı başladı.

Agricultural Bank of China Ltd. yüzde 4 değerlenerek Çinli bankalar arasındaki kazançları devam ettirdi. Japonya'nın en büyük imarcısı Mitsubishi Estate Co., atletleri ağırlayarak Olimpiyat Köyü gibi projelerden yararlanacağı düşüncesiyle yüzde 4.9 primlendi. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., Avustralya'nın yeni hükümetinin maden vergisini kaldıracağı iyimserliği üzerine yüzde 1.2 yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 kazançla 135.13 puana çıktı. Endekste değer kaybeden her 3 hisseye karşılık 5 hisse değer kazandı. Asya Pasifik Endeksi 8. gününde de yükselerek Aralık'tan bu yana en uzun süreli rallisine işaret etti. Çin, ABD ve Avrupa'dan gelen verilerin küresel ekonominin toparlandığı sinyallerini desteklemesi üzerine endeks geçtiğimiz hafta Nisan'dan bu yana en büyük haftalık kazancını kaydetti.

Çin'den gelen verilerin bir miktar istikrara işaret ettiğini söyleyen Craigs Investment Partners Ltd.'ın özel sermaye araştırma müdürü Mark Lister, Tokyo'nun Olimpiyatlar'ı kazanmasını, turizm ve büyümeyi destekleyecek olmasından ötürü olumlu bir gelişme şeklinde niteledi.

Japon Topix Endeksi yüzde 1.7 sıçradı. Tokyo'nun 2020 Olimpiyatları'nı ağırlama hakkı kazanması, inşaşat ve turizm hisselerini yukarı taşıyıp, Tüketici Güvenini destekleyerek, Başbakan Shinzo Abe'nin dünyanın 3. büyük ekonomisini yeniden canlandırma planını destekleyebilir.