Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:56'da güncellendi)

Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 2020 Olimpiyatları'nı düzenleme hakkı kazanmasının, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin yeni bu yıl yüzde 13 zayıflatan mali ve para politikaları paketine ilişkin iyimserliği  desteklemesiyle yen değer kaybetti.

Japon ekonomisinin 2. çeyrek büyümesinin yukarı yönlü revize edilmesinin ardından yen, önemli paraların tamamı karşısında değer kaybetti. Çin'in ihracatının artarak ticaret beklentilerini desteklemesi üzerine daha yüksek getirili varlıklara talebin artması ile Avustralya doları 3 haftanın en yükseğine tırmandı ve Güney Kore wonu Mayıs'tan bu yana zirve seviyesine geldi. Fed'in bu ay aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltacağı beklentisiyle dolar,  euro karşısında geçtiğimiz haftaki kazançlarını korudu.

Londra'da bulunan Rabobank International kıdemli Döviz stratejistlerinden Jane Foley, "Olimpiyatlar, Çin'in ticaret verileri ve beklenenden iyi gelen Japonya büyümesiyle ilgili birçok yorum var. Buna rağmen, yenin 100'ün üzerine çıkmasından önce dolarda biraz daha güçlenme görmemiz gerekiyor" yorumunu yaptı.

Yen, ABD doları karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 99.54'e geriledi. Yen, 6 Eylül'de de 100.23 düzeyinden 25 Temmuz'dan bu yana en düşüğünü kaydetmişti. Yen, euro karşısında yüzde 0.5 zayıflayarak 131.33'e geriledi. Dolar euro karşısında geçen hafta yüzde 0.3 güçlenmesinin ardından, büyük bir değişiklik kaydetmedi ve 1.3190'dan işlem gördü.

Rabobank'tan Foley ayrıca, yenin 12 ay içerisinde 105 dolar seviyesinden işlem göreceği tahmininde bulundu.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi 7 Eylül'de, 1964 Yaz Oyunları'nı düzenleyen Tokyo'nun 2020 için Madrid ve İstanbul'u geride bıraktığını açıkladı.

Abe, televizyondan yayınlanan basın konferansında, Olimpiyatlar'ın altyapıdan, turizme birçok alanda iyi etkilerinin olacağını söyledi.

(15:56'da güncellendi)