Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanyol ekonomisinde toparlanma işaretleri olduğunun konuşulduğu son zamanlarda ülke firmalarının toparlanmadan daha hızlı paraya ihtiyaç duyabilecekleri belirtiliyor.

İnşaat şirketi Soldray SL sahibi Patricia Carral Cunningham, İspanya'nın içinde bulunduğu 6 yıllık düşüş boyunca satışlara devam etmesine rağmen ekonomik toparlanmanın kendi firması için yeterince hızlı olamayabileceği görüşünde.

Carral, "Bütün şahsi varlıklarımı garanti olarak gösterdim ve şimdi daha çok kredi alabileceğim hiç bir kanal kalmadı" ifadelerini kullandı.

İspanya'da imalat ve hizmet sektörünün Ağustos ayında son 2 yılın ilk genişlemesini göstermelerine rağmen, firmaların yalnızca yüzde 2'sinin yüzde 20'nin üzerinde istihdamı elinde tuttuğu ülkede düşen banka kredileri küçük çaplı firmaları tehdit ediyor. Bu durum Başbakan Mariano Rajoy'un toparlanma beklentilerine de gölge düşürüyor.

İspanyol risk sigortacısı CESCE Informa D&B araştırma kolu direktörü Nathalie Gianese, "İspanyol şirketleri genelde ufak aile şirketleri oluyor. Düşen gelirlerle sınırlı imkanlar arasında kalmış olan bu ufak firmalar, bankaların risklerini azaltmaya çalıştıkları bir dönemde çok dezavantajlı bir durumda kaldılar" yorumunu yaptı.