Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hazine tahvilleri ekonomistlerin bu hafta açıklanacak verilerde ekonomik genişlemenin ivme kazanma konusunda zorluk yaşamasından dolayı ithalat maliyetleri ve üretici fiyatlarındaki artışın bir önceki yıla göre yavaşladığını görmeyi beklemeleri ile yükselişini 2. güne taşıdı.

Gösterge 10 yıllık tahvil faizleri geçtiğimiz hafta 2011 yılından bu yana ilk defa yüzde 3'ün üzerine çıkmasının ardından tekrar düşüşe geçti. Federal Reserve 17-18 Eylül'de Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı için bir araya gelmeyi planlıyor.

Tokyo merkezli SMBC Nikko Securities Inc. ekonomisti Hiroki Shimazu, "Enflasyon kontrol altında. 10 yıllık ABD tahvil faizleri çok daha tercij edilir durumda" yorumunu yaptı.

10 yıllık tahvil faizleri 3 baz puan düşerek Londra saatiyle 08:51'de yüzde 2.90 oldu. Ağustos 2023 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı 9/32 yükselerek 96 18/32 oldu. Shimazu faizlerin yıl sonuna kadar tekrar yüzde 3'e yükseleceği tahmininde bulundu.

Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre ABD'de ithalat fiyatları Ağustos ayında bir önceki yıla göre yüzde 0.7 yükseliş gösterecek. Aynı rakam Temmuz ayında yüzde 1 olarak gerçekleşmişti. Aylık artışın ise yüzde 0.5 olması beklenirken, bu aylık artış Temmuz'da yüzde 0.2 oldu.

Yine bir Bloomberg anketine göre üretici fiyatları geçtiğimiz ay yıllık bazda yüzde 1.3 yükseldi ve Temmuz ayındaki yüzde 2.1'lik rakamdan yavaşladı. Tahminlere göre maliyetler bir önceki aya göre yüzde 0.2 yükselirken, Temmuz ayında değişiklik göstermemişti.