Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasıyla ilgili olarak, "Eğer biz harekete geçmekte başarısız olursak, Esad rejimi kimyasal silah kullanmayı durdurmakta hiçbir neden görmeyecek" dedi.

Obama, Beyaz Saray'dan Amerikan halkına seslendi ve Suriye konusundaki yönetimin görüşlerini aktardı.

Suriye'de, Esad rejiminin kimyasal silahları kullandığını belirten Obama, şunları kaydetti:

"Buradaki soru ise ABD ve uluslararası toplumun bu konuda bir şeyler yapmaya hazır olup olmadığı. O insanlara, o çocuklara olanlar sadece uluslararası kanunların ihlali değil, aynı zamanda güvenliğimize bir tehlikedir. Neden böyle olduğunu açıklamama izin verin. Eğer biz harekete geçmekte başarısız olursak, Esad rejimi kimyasal silah kullanmayı durdurmakta hiçbir neden görmeyecek. Bu silahlara yönelik yasaklar aşınırken diğer tiranlar da zehirli gazlar elde ederken ve bunları kullanırken ikinci kez düşünmesini gerektirecek için bir neden görmeyecek. Zamanla askerlerimiz muharebe alanında kimyasal silah savaşıyla yüz yüze kalacak. Terörist örgütler için bunları elde etmek ve sivillere karşı kullanmak kolaylaşacak.

Eğer Suriye'nin sınırlarının ötesine geçerse, bu silahlar müttefiklerimiz Türkiye, Ürdün ve İsrail'i tehdit edebilir. Bu silahlara karşı durmakta başarısızlık, diğer kitle imha silahlarına dair yasakları zayıflatabilir ve Esad'ın müttefiki olan ve nükleer silah konusunda uluslararası kanunlara uymayı görmezden gelen İran'a cesaret verebilir. Bu bizim kabul edebileceğimiz bir dünya değil. İşte risk altına olan budur. Bu nedenle dikkatli bir düşünmenin ardından Esad rejiminin kimyasal silah kullanımına, hedeflere yönelik askeri eylem yoluyla cevap vermenin ABD'nin ulusal güvenlik çıkarına olduğuna karar verdim."

-"4,5 yılımı savaş bitirmeye verdim, başlatmaya değil"-

Obama, bu askeri eylemin amacının Esad'ı kimyasal silah kullanmaktan caydırmak, rejimin bunları kullanma kapasitesini azaltmak ve dünyaya bu silahların kullanılmasını hoş görmediklerini açıkça belirtmek olduğunu vurgulayarak, "Bu başkomutan olarak benim değerlendirmemdir" ifadesini kullandı.

Ancak dünyanın en eski anayasal demokrasisine sahip bir ülkenin başkanı olarak da ABD'nin güvenliğine acil bir tehdit oluşturmayan durumlarda konuyu Kongre'ye taşımanın doğru olduğuna inandığını belirten Obama, "Başkan, Kongre'nin desteğiyle hareket ettiği zaman demokrasimizin daha güçlü olduğuna inanıyorum ve birlikte durduğumuz zaman Amerika'nın dışarıda da daha etkili olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Obama, bunun, insanların temsilcisi olan Kongre üyelerinin, güç kullanıldığında bu kritik kararların dışında bırakılıp, ABD Başkanı'nın eline giderek daha fazla savaş yaratıcı gücün, ordunun üzerine de giderek daha fazla sorumluluğun verildiği bir on yıldın sonra özellikle doğru bir adım olduğunu bildirdi.

Özellikle Irak ve Afganistan savaşlarından sonra askeri eylem fikrinin, ne kadar sınırlı olursa olsun ülkede popüler olmadığını bildiğini dile getiren Obama, "Sonuçta ben de 4,5 yılımda savaşları bitirmek için uğraş verdim, başlatmak için değil" dedi.

Obama, Amerikalıların kendisinden ülkenin inşasına odaklanmasını istediğini hatırlatarak, Kongre üyeleri ile kendisine mektup yazan Amerikalıların başlıca sorularına yanıt verdi.

Bunun kendilerini başka bir savaşın içine düşürüp düşürmeyeceğine dair sorular hakkında Obama, hiçbir Amerikan askerinin karaya ayak basmayacağını, ucu açık savaşa girme amaçlarının olmadığını ve Kosova ve Libya'daki uzun süreli hava saldırısı kampanyası yürütmeyeceklerini bildirdi. Obama, bunun kimyasal silahlarla ilgili belirli hedeflere yönelik bir saldırı olacağını belirtti.

Obama, kendisine Esad'ın iktidardan gitmesini amaçlayan, "iğne batırmak" gibi bir saldırının değip değmeyeceğinin de sorulduğunu dile getirerek, "ABD iğneleme yapmaz. Sınırlı bir saldırı bile Esad'a diğer hiçbir kimsenin veremeyeceği bir mesaj verecektir. Başka bir diktatörü daha askeri güçle indirmemeliyiz. Bunu, sonrasındaki her şeyde bizi sorumlu kılan Irak'ta öğrendik ama sınırlı saldırı, Esad veya diğer diktatörlerin kimyasal silah kullanmadan önce bir kez daha düşünmelerini sağlayacaktır."

Obama, Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarıyla ilgili teklifi hakkında, "Bu teklifin başarılı olup olmayacağını söylemek için çok erken ve herhangi bir anlaşma, Esad rejiminin taahhütlerini tuttuğunu teyit etmeli" dedi.

Amerikan halkı ve Kongre üyelerinin ABD'nin askeri eylemine bir karşılık gelmesi tehlikesini sorduğunu belirten Obama, hiçbir tehdidi gözardı etmediklerini ifade etti. Obama, "Ancak, Esad rejiminin bizim ordumuzu ciddi olarak tehdit edebilecek yeteneği yok" diye konuştu.

Obama, diğer misillemelerin de her gün yüz yüze oldukları tehditler bağlamında olabileceğini dile getirerek, "Esad'ın batmasına öncülük edecek bir tansiyon ne Esad'ın ne de onun müttefiklerinin çıkarına. Müttefikimiz İsrail, yoğun güçleriyle ve ABD'nin sarsılmaz desteğiyle kendisini savunabilir" diye konuştu.

Esad'a karşı savaşanlar arasındaki aşırılık yanlılarına yönelik halktan gelen soruları da değerlendiren Obama, "Esad karşıtlarının bazılarının aşırılık yanlıları olduğu doğru. Ancak eğer insanlar masum sivillerin gazlarla öldürüldüğü bir ortamda dünyanın hiçbir şey yapmadığını görürse, El Kaide sadece daha kaotik bir Suriye'de güçlü olabilir. Suriyelilerin çoğunluğu ve bizim çalıştığımız Suriyeli muhalifler, sadece barış, özgürlük ve onur içinde yaşamak istiyor. Askeri eylemin hemen ertesinde, aşırılıkları ve tiranlığı reddedenleri güçlendirecek bir siyasi çözümü başarmak için çabalarımızı iki katına çıkaracağız" ifadesini kullandı.

-"Bazı cesaret verici sinyaller var"-

Obama, bazı kesimlerin de diğer ülkelerin sorunlarını kendilerine bırakmak gerektiğini ve neden askeri güç kullanıldığını sorduklarını dile getirerek, kendisinin de gerçekten barışçıl çözümleri tercih ettiğini kaydetti.

Son iki yıldır yönetiminin Suriye'de diplomasi, yaptırım, uyarılar ve müzakereler gibi yolları denediğini belirten Obama, buna karşın Esad rejiminin kimyasal silah kullandığını söyledi.

Obama, yine de son günlerde ABD'nin ciddi askeri eylem tehdidi ve Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ile yapıcı görüşmenin neticesinde bazı cesaret verici sinyellerin görüldüğüne dikkati çekerek, Rusya'nın teklifine işaretle, Esad rejiminin kimyasal silahları olduğunu kabul ettiğini ve Kimyasal Silahlar Konvansiyonu'na katılmaktan bahsettiğini anımsattı.

Obama, şöyle devam etti:

"Bu teklifin başarılı olup olmayacağını söylemek için çok erken ve herhangi bir anlaşma, Esad rejiminin taahhütlerini tuttuğunu teyit etmeli. Ancak, bu girişim, özelikle Rusya Esad'ın en güçlü müttefiki olduğu için, askeri güç kullanmadan kimyasal silahların ortadan kaldırılması yönünde potansiyel taşıyor. Bu nedenle Kongre liderlerinden, biz diplomatik yolları izlerken, askeri güç kullanma yetkisine yönelik oylamayı ertelemelerini istedim. Dışişleri Bakanı John Kerry'i Rus meslektaşıyla perşembe günü buluşması için gönderiyorum ve ben de Başkan Putin ile istişareye devam edeceğim."

-"Rusya ve Çin ile istişare ederek birlikte çalışacağız"-

Konuyu İngiltere ve Fransa ile konuştuğunu da belirten Obama, "BM Güvenlik Konseyi'ne, Esad'ın kimyasal silahlardan vazgeçmesini ve uluslararası kontrol altında bunları tamamen yok etmesini gerektiren bir tasarı önermek için Rusya ve Çin ile istişare ederek birlikte çalışacağız" dedi.

Obama, BM araştırma ekibinin de 21 Ağustos'ta ne olduğuna dair bulgularını rapor etmesi fırsatını vereceklerini bildirerek, Avrupa'dan Amerika'ya, Asya'dan Ortadoğu'ya, bu konuda harekete geçilmesi gerektiğine katılan müttefiklerden destek almaya da devam edeceklerini dile getirdi.

ABD Başkanı Barack Obama, bunun yanında, Esad'a baskıyı sürdürmek ve eğer diplomasi başarısız olurse yanıt vermek için hazır olmak adına, şu an bölgede bulunan askeri güçlere de yerlerinde kalma talimatı verdiğini kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'de ABD'nin prensipleri ve ulusal ideallerinin yanı sıra dünya liderliğinin de tehlikede olduğunu söyledi.

Obama, bu ülkedeki durumun neden kendileri için sorun olduğunu anlattı. Obama, iki yılı aşkın sürede Başşar Esad rejimine karşı barışçıl şekilde başlayan protestoların iç savaşa döndüğünü hatırlattı. Çatışmalarda 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini belirten Obama, milyonlarca insanın ise ülkeyi terk ettiği bilgisini paylaştı. Obama, bu süre zarfında ülkesinin insani yardım ve siyasi çözüm oluşturulması noktasında müttefik ülkelerle çalıştığını kaydetti.

Askeri müdahaleye karşı iki yıldır mesafeli durduklarını belirten Obama, başkasının iç savaşını güç kullanarak çözülemeyeceğini vurguladı ve bu noktada Afganistan ve Irak'ta uzun yıllar süren savaşa değindi ama Esad rejiminin 21 Ağustos'ta kimyasal silah saldırısı gerçekleştirerek yüzlerce çocuğun aralarında bulunduğu binden fazla insanın ölümüne neden olmasından sonra ise durumun farklılaştığını dile getirdi.

Zehirli gazla saldırı sonrası ortaya çıkan videolarda, kimyasal silahların dehşet veren olumsuz doğasının görüldüğünü ifade eden Obama, niçin insanlığın büyük çoğunluğunun kimyasal silahları insanlık suçu ve savaş hukukunun ihlali olarak deklare ettiğine değindi.

1. Dünya Savaşı'nda Avrupa'da ölümcül gazlarla ölenlerin arasında ABD erlerinin de bulunduğu bilgisini veren Obama, 2. Dünya Savaşı'nda Nazilerin soykırımda bu gazları kullandığı anımsattı. Bu silahların askerler ve çocuklar arasında ayrım yapmadan büyük çapta ölümlere neden olduğunu ifade eden Obama, uygar dünyanın bu silahları yasaklamak için yüz yıl harcadığına değindi. ABD Senatosu'nun 1997'de kimyasal silahların kullanımını yasaklayan uluslararası anlaşmayı onayladığını bildiren Obama, 189 hükümetin buna katıldığını ve bu rakamın insanlığın yüzde 98'ine tekabül ettiğini belirtti.

Obama, "21 Ağustos'ta insanlığın ortak vicdanıyla bu temel kurallar ihlal edilmiştir" ifadesini kullandı.

-"Esad rejiminin sorumlu olduğunu biliyoruz"-

Suriye'de kimyasal silahların kullanıldığından kimsenin şüphe etmediğine vurgu yapan Obama, saldırıyla ilgili herkesin binlerce video, telefonla çekilmiş fotoğrafları gördüğünü, insani yardım kuruluşlarının da zehirli gazdan etkilenip hastaneleri dolduran insanların hikayelerini dile getirdiğini anlattı.

"Esad rejiminin sorumlu olduğunu biliyoruz" diyen Obama, saldırının gerçekleşmesinden önceki günlerde Esad'ın kimyasal silahlardan sorumlu personelinin sarin gazı kullandıkları yere yakın bir noktada saldırı hazırlığı içinde olduklarını bildiğini söyledi. Bu ekibin kendi çalışanlarına gaz maskesi dağıttığını belirten Obama, bu güçlerin sonrasında rejimin kontrolünde olan bölgeden, muhalifleri temizlemek istediği 11 komşu bölgeye roketlerle saldırı gerçekleştirdiği bilgisini verdi.

Saldırının hemen ardından gazın yayılmaya başladığını dile getiren Obama, akabinde hastanelerin yaralı ve ölen insanlarla dolduğunu aktardı. Obama, saldırı sonrasında rejim yanlılarının bu bölgeleri bombardımana tuttuğunu belirterek, kan ve saç örneklerinden o bölgedeki insanların sarin gazına maruz kaldıklarını tespit ettiklerini bildirdi. "Bunlar yaşandı" diyen Obama, gerçeklerin inkar edilemeyeceğini vurguladı.

-"Liderliğin sorumluluğu ağır"-

Obama, Amerikalılara Suriye'ye yönelik askeri güç kullanma kararının gerekçelerini ve bunun içeriklerini aktararak, ABD'nin dünyanın polisi olmadığını ama yaklaşık 70 yıldır küresel güvenliğin teminatı olarak, liderliğinin sorumluluğunun ağır olduğunu söyledi.

Hastanenin soğuk zemininde acı içinde yatan çocukların görüntülerini izledikten sonra ekibiyle ABD'nin olası bir askeri eyleme girip girmemesini sorguladığını kaydeden Obama, bazı konularda ne tasarıların ne kınama bildirilerinin yeterli olduğuna dikkati çekti.

Tüm Kongre üyelerine ve ekranları başındaki halka saldırı videolarını izledikten sonra, "Eğer ABD, zehirli gazla uluslararası hukuku yüzsüzlükle ihlal eden bir diktatörü görüp de yüzünü başka yöne dönüyorsa, nasıl bir dünyada yaşayacağız" sorusunu yöneltmek istediğini dile getiren Obama, ABD'nin dünyanın lideri olduğunu kaydetti.

Obama, "Suriye'de, hem ideallerimiz ve prensiplerimiz hem de ulusal güvenliğimizle birlikte kötü silahların kullanılmayacağını sağlamaya çalışan dünya liderliğimiz tehlikede" ifadesini kullandı.

Obama, işlerin, makul güçle çocukların gazla ölüme terk edilmesini durdurmaya ve dolayısıyla kendi çocuklarını da uzun vadede daha güvenli hale getirebileceklerine geldiğinde harekete geçebileceklerini vurguladı. Obama, "Bu, neyin Amerika'yı farklı kıldığıdır. Bu, neyin bizi olağanüstü kıldığıdır. Alçak gönüllülükle ancak kararlılıkla bu temel doğruyu gözden kaçırmayalım" değerlendirmesinde bulundu.

AA