Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:01'de güncellendi)

Altın vadeli kontratları, ABD Başkanı Barack Obama'nın Kongre'den Suriye'ye askeri harekat oylamasının ertelenmesini istemesinin güvenli liman alımlarını azaltmasının ardından, son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Obama, Suriye sorununa diplomatik çözümü tercih ettiğini ve sorunun çözümü konusunda "umut verici işaretler" gördüğünü kaydetti. Geçtiğimiz ayda altın fiyatları, Orta Doğu'daki gerilimin ham petrol fiyatlarını artıracağı endişeleri ve yavaşlayan ekonomi ile yüzde 6.3 yükseldi.

Değerli metal rafinerisi ve araştırma şirketi Kitco Inc. kıdemli analistlerinden Jim Wyckoff, "ABD ordusunun Suriye'ye saldırma olasılığı altın gibi güvenli liman varlıklarında düşüşe neden olmaya devam ediyor. Dünya genelinde yatırımcıların risk alma istekliliği yükseliyor" ifadelerini kullandı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşüşle, New York saati ile 10:36'da, ons başına 1,361.50 dolara indi. Metal erken saatlerde 1,356 dolara kadar düşerek 22 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine indi.

Altın bu yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma niteliğine olan güvenlerini yitirmeleri ve Fed'in teşvikleri azaltacağı spekülasyonu ile yüzde 19 düştü.

Bloomberg'in 6 Eylül'de, istihdam verisinin açıklanmasından sonra yaptığı ankete katılan ekonomistler, Fed'in 17-18 eylül'deki toplantıda, varlık alımlarını 10 milyar dolar düşürmesini bekliyor. Goldman Sachs Group Inc., altının düşüşünü gelecek yıla taşıyacağını kaydetti.

Jeffrey Currie'nin de aralarında bulunduğu Goldman Sachs Group Inc. analistleri, Obama'nın konuşması öncesi yazdıkları raporda, "Altın fiyatları, askeri müdahale olasılığının azalması ile birlikte düştü," dedi ve "Altın fiyatlarının 2014 yılına girerken, ABD'de aktivitenin hızlanması ve daha az genişlemeci para politikası duruşu ile birlikte, düşmesini beklemeye devam ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli gümüş kontratları New York'ta, ons başına 22.785 dolara kadar düşerek 22 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.6 yükselerek 23.145 dolara çıktı.

Altın desteki exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 2.2 ton düşerek 1,948.6 tona geriledi. Varlık 8 Ağustos'ta gördüğü son üç yılın en düşük seviyesinin 1.7 ton üzerinde.

(20:01'de güncellendi)