Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Tatilini yurt dışında değerlendirmek isteyenler için ekonomik rakamlarla tur satışlarını gerçekleştiren firmaların yanı sıra yurt içindeki oteller de bayramda deniz, kum, güneş üçlüsüne ünlü sanatçıların gala programlarını da ekliyor.

Bir seyahat acentesinin yetkilisi Suat Özbek, Ekim ayının ortasına denk gelecek Kurban Bayramı'nın 9 gün olmasını beklediklerini bildirerek, tatili değerlendirmek isteyenlere erken planlama yapmaları önerisinde bulundu.

Erken rezervasyonla birçok tesisin önemli oranlarda indirimlere gittiğini belirten Özbek, "Bu yıl Mısır'da yaşanan olaylardan sonra Avrupalı ve Rus tur operatörlerin Mısır'a artık yolcu götürmeyerek, rotalarını Türkiye'ye çevirdikleri görülüyor" dedi.

Bunun da hiç beklenmeyen bir şekilde otellerde doluluğu artıracağını belirten Özbek, "Mısır'a gidemeyen yabancı misafirlerin o dönemde Türkiye'ye gelmesinden dolayı Kurban Bayramı'nda otellerin dolu olacağını öngörüyoruz. Bayramı tatilde değerlendirmek ve yurt içinde olmak isteyen misafirlerin çabuk hareket etmeleri gerekiyor. Hatta sezonu ekimin ortasında kapatmayı düşünen oteller otel kapanışlarını kasım başına erteledi. Bu tamamen yabancı misafirin gelişiyle doğru orantılı" diye konuştu.

Türk tatilcilerin genellikle bayrama 1 hafta kala tatile gideceği yere karar verdiğini ve harekete geçtiğini anlatan Özbek, rezervasyonlarını son haftaya bırakacak tatilcilerin yer bulamama riskinin yüksek olduğunu dile getirdi.


-Ramazan bayramında pansiyonlarda bile yatak kalmadı

Ramazan Bayramı'nın kısa sürmesi nedeniyle bazı kimselerin tatile çıkmayı tercih etmediğini fakat Kurban Bayramı'nda talebin yüksek olmasını beklediklerini ifade eden Özbek, yılın son deniz, güneş, kum tatili olmasının yine kıyı kesimlere talebi artıracağını söyledi.

Ramazan bayramında pansiyonlarda bile yatak kalmadığına işaret eden Özbek, "Son haftaya kalanlara yer bulmakta bile zorluk çektik. Hayal kırıklığına uğrayanlar oldu. Bu bayramda Antalya, Bodrum ve Marmaris'in çok yoğun talep görmesini bekliyoruz. Sezonda tatil imkanı bulamayanların da kesinlikle bayramı değerlendirceğini öngörüyoruz. Sanatçı galalarının da sunulduğu tatil alternatiflerinde rakamlar 80-500 lira arasında değişiyor. İndirimlerden faydalanmak, diledikleri otelde konaklamak isteyen yerli turistlerin eylül ayının ortasına kadar mutlaka karar vermesi ve rezervasyonlarını yaptırmasını tavsiye ediyoruz"


-En çok İtalya'nın tercih edilmesi bekleniyor

Başka bir tur firmasının yetkilisi Sarp Özkar da şu ana kadar rezervasyonların yüzde 90'ını doldurduklarını söyledi.

Yerli turistin sadece yüzde 20'sinin her iki bayramda da tatile gitmeyi tercih ettiğini bildiren Özkar, şöyle konuştu:

"Yerli turistin sadece yüzde 80'i iki bayramdan birisinde tatile gidiyor. Kurban Bayramı'nda da tatil süresi uzun olduğu için çoğunluk bu dönemi seçecek. Ramazan Bayramı'nda 5 bin kişilik bir kontenjanımız vardı ancak bu bayramda rakamları 14 bine çıkardık. Hepsinin satılmasını bekliyoruz. Bayramda en düşük rakamlara sattığımız turlar Yunanistan turları. Bunlar 299 avrodan başlıyor. En yüksek turlar ise 2 bin 500 avroya kadar satılan gemi turları."

Yurt dışı tatil seçeneklerinden en çok İtalya turlarının tercih edilmesini beklediklerini kaydeden Özkar, hem Türkiye hem de yurt dışında tatil için en uygun tarihler olduğunun altını çizdi.

Özkar, şimdiye kadar en fazla İtalya, İspanya ve Balkan turlarının satıldığını sözlerine ekledi.